Programul de screening cardiac ”Nicio zi fără joacă” a fost lansat în 2015 de ARES. Și revine, de la 1 iuni,e cu electrocardiograme gratuite și consultații cardiologice pentru copiii sub 12 ani. Sub deviza ”Căpitanul Inimioară și prietenii săi ocrotesc copilăria”, campania se va desfășura pe durata lunilor iunie și iulie, la ARES București, în incinta Spitalului Monza, din strada Tony Bulandra nr. 27.

Nicio zi fără joacă

În cadrul campaniei, copiii cu vârsta sub 12 ani vor beneficia de investigații EKG și consultații cardiace gratuite. În prelalabil, este nevoie de o programare la numărul 031 9300.

Căpitanul Inimioară și prietenii săi, dr. Mia, EKG, Echo și Umbreluță, sunt personaje de animație care ajută copiii să aibă inimile sănătoase. Și să se întoarcă rapid la joacă. Micuții vor primi cărți de colorat, în care personajele campaniei explică de ce este bine să ne controlăm periodic inima. Părinții vor primi, de asemenea, informații utile despre semnele și simptomele defectelor cardiace sau ale afecțiunilor care pot să apară în copilărie.

Campania ”Nicio zi fără joacă” urmărește depistarea afecțiunilor și a malformațiilor cardiace la copii, în condițiile în care anual în România se nasc aproximativ 1200 de copii cu malformații cardiace congenitale. Dintre aceștia, mai puțin de jumătate sunt operați.

Cine beneficiază de electrocardiograme gratuite

În primele cinci ediții ale campaniei, au fost evaluați peste 1200 de copii. În urma consultațiilor, unul din opt copii a fost depistat cu afecțiuni de care părinții nu știau: aritmii respiratorii, bradicardii sinusale, tahicardii ventriculare, aspect de hipertorfie ventriculară stângă și dreaptă, BRD minor, etc. Printre micuții testați s-au numărat și câțiva copii în cazul cărora electrocardiograma și consultul au ridicat suspiciunea de malformații congenitale cardiace (Defect Septal Atrial, Persistență de Canal Arterial).

”Rezultatele primelor ediții ne-au convins că este mereu nevoie de astfel de campanii de screening, pe care ne bucurăm că le putem oferi gratuit copiilor. Cu ajutorul unei investigații atât de simple și nedureroase, cum este electrocardiograma, putem depista la timp afecțiuni care mai târziu pot pune viața în pericol. Mai mult, datorită invoațiilor în cardiologia intervențională, astăzi, multe dintre malformațiile cardiace congenitale pot fi rezolvate minim invaziv, fără durere și cu un timp de recuperare rapid. Astfel, copiii se întorc cât mai curând la o viață normală, lipsită de griji!” a declarat dr. Oren Iancovici, directorul medical și fondatorul ARES.

Sursa foto: Centrele ARES