Prea puțină lume vorbește despre efectele negative ale sportului. Efectele benefice ale sportului sunt de necontestat: numeroase studii arată că persoanele care au un indice de masă corporală optim și care practică mișcarea în mod regulat prezintă un risc cu 50 % mai scăzut de apariție a bolii parodontale. Chiar și cei mai puțin perseverenți, care își fac timp pentru sport doar de 3 ori pe săptămână, prezintă un risc cu 30% mai scăzut de parodontoză decât sedentarii. Din păcate, riscurile nu lipsesc nici ele, cel mai cunoscut fiind de accidentare: fracturare a dinților, rănire a buzei și gingiei.

Citește și: Câte calorii arzi cu diferite tipuri de sport

Efectele negative ale sportului. Demineralizarea smalțului din cauza băuturilor energizante

Practicarea sportului produce transpirație excesivă și, consecutiv, necesitatea de hidratare intensă și reechilibrare hidroelectrolitică, deoarece organismul încearcă să facă față efortului. Acesta este motivul pentru care majoritatea celor care frecventează sălile de fitness sau se antrenează constant pentru sporturi de performanță consumă cantități mari de băuturi energizante sau băuturi pentru sportivi.

“Studiile arată că după numai 5 zile de utilizare a acestor băuturi smalțul este demineralizat. Aceste lichide conțin foarte mulți acizi, care scot calciul din smalț, făcându-l mai poros, mai puțin rezistent și favorizează astfel apariția de carii dentare. În plus, consumul lor treptat, înghițitură cu înghițitură pe parcursul orelor de antrenament, expune dinții un timp și mai îndelungat unei băi de acizi”, atenționează dr. Mihaela Dan.

Citește și: Efectele negative ale Wi-Fi asupra organismul tău. Iată ce influențe poate avea!

Efectele negative ale sportului. Cum le combatem

Dr. Mihaela Dan, Clinica Orto-Implant“Hidratarea este cel mai important pas pentru a ne păstra dinții sănătoși. Este recomandată alternarea băuturilor cu electroliți, care conțin și multe substanțe de care nu organismul nu are nevoie, cu apă plată, care conține și ea minerale în mod natural și care va mai dilua acizii. O alternativă foarte bună este laptele de cocos, care nu conține aditivi și care are efect antiinflamator și de echilibrare. Nu în ultimul rând, o alimentație care să asigure în mod natural necesarul de vitamine, minerale, dar și substanțe energizante de care are nevoie organismul, va reduce necesarul de băuturi sportive”, recomandă specialistul ortodont.

Citește și: Cum ții la distanță accidentările în sport la copii

Efectele negative ale sportului. Respirația pe gură

Un alt efect negativ al practicării sportului este acela că, predominând respirația pe gură, aceasta se usucă, iar saliva, care are rol protector, nu mai apără dinții de atacul acizilor și al bacteriilor.

“Salivă joacă un rol vital în protejarea danturii deoarece diluează și curăță resturile de pe suprafața dinților, neutralizând acizii din cavitatea orală. În timpul efectuării de exerciții fizice, atunci când cantitatea de salivă este redusă, este favorizată apariția cariei. Pentru a minimaliza riscurile este recomandată alternarea respirației pe gură cu cea nazală”, recomandă Dr. Mihaela Dan.

Citește și: Efectele renunţării la sucuri acidulate. Iată ce se întâmplă în corpul tău!

Efectele negative ale sportului. Prevenție

Din fericire, afecțiunile dentare pot fi prevenite prin adoptarea unor reguli simple, dar care pot avea un impact dramatic asupra sănătății orale. O igienă orală corespunzătoare, utilizarea pastelor de dinți speciale cu calciu, cu efect remineralizant, care să protejeze smalțul dentar, o dietă echilibrată și, nu în ultimul rând, vizitele regulate la medicul stomatolog, pot reduce considerabil riscul de a dezvolta probleme dentare ca urmare a practicării activității fizice.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com