Distanțarea socială încetinește răspândirea Covid-19, dar singurătatea impusă poate ridica alte riscuri pentru sănătate. Află care sunt efectele negative ale distanțării sociale.

Distanțarea socială salvează vieți în timpul unei pandemii. Dar izolarea socială și singurătatea pe care o poate provoca vă pot răni sănătatea și chiar vă pot scurta viața. Citește despre efectele negatuve ale distanțării sociale.

Citește și: STUDIU Harvard: Cât ar putea dura epidemia şi distanţarea socială

Efectele negative ale distanțării sociale. Risc crescut de mortalitate

Conform unei analize a studiilor din 2015, 3,4 milioane de oameni din întreaga lume, izolați social, care se simt singuri sau care trăiesc singuri au un risc crescut de mortalitate cu 29%, 26% și, respectiv, 32%. Conform unui studiu publicat de Julianne Holt-Lunstad, medic, profesor de psihologie și neuroștiință la Universitatea Brigham Young, „lipsa conexiunii sociale prezintă un risc comparabil și, în multe cazuri, îl depășește pe cel al altor factori de risc bine acceptați, inclusiv fumatul de până la 15 țigări pe zi, obezitatea, inactivitatea fizică și poluarea aerului”.

Efectele negative ale distanțării sociale. Singurătate vs. izolare socială

Studiul din 2015 a remarcat trei factori de risc: a te simți singur, a fi izolat social și a trăi singur.

„Singurătatea este sentimentul subiectiv de a fi singur”, spune dr. Holt-Lunstad. „Este definit ca fiind discrepanța dintre nivelul real de conexiune socială și nivelul dorit de conexiune socială.” Gândește-te la expresia „singur într-o mulțime” – poți fi înconjurat de oameni și totuși să te simți singur. În schimb, poți fi singur, dar nu simți nevoia de interacțiune socială. Pe de altă parte, izolarea socială înseamnă să ai „puține relații și contacte sociale rare”, spune Holt-Lunstad, adăugând: „cineva izolat are un risc mai mare de a deveni singur, dar poți fi singur și nu izolat și izolat și nu singur. ”

Efectele negative ale distanțării sociale. Obiceiuri proaste pentru sănătate

Cercetătorii au pus în discuție teorii care investighează de ce singurătatea poate provoca o rată crescută de mortalitate. Atunci când trăiești singur, ai mai puține șanse să observi obiceiuri bune, cum ar fi să mănânci corect și să faci exerciții fizice. De aceea, ar putea crește riscul unei afecțiuni medicale grave, cum ar fi un atac cerebral sau un atac de cord.

Citește și: Atenție mare! Specialiștii avertizează: În timpul crizei sociale cauzate de pandemie, dezinformarea funcţionează la capacitate maximă!

Efectele negative ale distanțării sociale. Stres crescut

Ceea ce este mai puțin înțeles este motivul pentru care singurătatea crește riscul de a muri. Oamenii sunt ființe sociale, explică dr. Holt-Lunstad. De-a lungul istoriei, ei s-au adaptat pentru a face parte dintr-un grup, pentru protecția împotriva prădătorilor sau a elementelor, dar și pentru a obține resurse precum hrana și adăpostul mai eficient.

„Creierele noastre s-au adaptat la situația de a avea aproape mereu oameni în jurul nostru”, spune ea. „Când ne lipsește apropierea de ceilalți, trebuie să fim mai vigilenți la amenințările din mediul nostru. Folosim mai multe resurse metabolice atunci când suntem singuri decât atunci când suntem alături de alții. Deci, atunci când ne lipsește această apropiere de ceilalți, corpurile noastre sunt într-o stare de alertă crescută, iar acest lucru poate afecta sistemele periferice precum cardiovasculare, precum și hormonii de stres care circulă. ” De aici, efectele negative ale distanțării sociale.

Sursa foto: 123rf.com