Reumatismul, atrozele, stările posttraumatice de după entorse, luxații, fracturi, nevralgiile, întinderile musculare, toate se manifestă, la un moment dat, prin dureri intense. Tratamentul medicamentos este eficient, însă e de preferat terapia de recuperare medicală, care include băile termale, exercițiile fizice, electroterapia, laserul, ultrasunetele și altele ca ele. Vară fiind, e momentul propice unor serii de tratament care să ne mențină în formă tot anul.
Ce te ajută să scapi de durerile de oase
Fizioterapia este indispensabilă în tratamentul afecțiunilor reumatismale. Procedurile permit atenuarea durerilor și refacerea forței musculare în jurul articulațiilor. Prin urmare, după un consult medical de specialitate, nu ezita să urmezi recomandările propuse pentru a putea scăpa de durerile de oase. Printre acestea s-ar putea regăsi:
1.Electroterapia
Ajută în marea majoritate a afecțiunilor reumatismale, ale coloanei vertebrale, având efect analgezic, antiinflamator și relaxant. Din păcate, nu toată lumea o poate urma, căci le este interzisă gravidelor, epilepticilor, purtătorilor de stimulatoare cardiace. Cureții folosiți sunt diadinamici, interferențiali, galvanici, de tip Trabert. Ionizarea și electrostimularea musculară și nervoasă sunt și ele importante. Ședințele durează între 10 și 30 de minute.
2.Magnetodiaflux
Este recomandat în special în recuperarea după fracturi și este o procedură care folosește câmpuri electromagnetice generate de curenți de joasă frecvență. Durata ședintelor este de 4-10 minute.
3.Ultrasunete
Terapia cu ultrasunete este eficientă în tratamentul afecţiunilor sistemului neuromuscular. În zona tratată cu ultrasunete creşte temperatura ţesutului, îmbunătăţind circulaţia sanguină şi favorizând vindecarea. Sunt recomandate în artroze, lumbago, nevralgii, contuzii, entorse, luxații, fracturi. O ședință ține maximum 5 minute.
4.Infraroșii
Razele infraroșii stimulează regenerarea țesuturilor. Lumina polarizată asigură acțiunea în profunzime. Se recomandă în gută, reumatism, boli articulare, dureri de spate.
5.Laserul
Potrivit Prof. Dr. Mihai Berteanu, specialist Recuperare Medicală la clinica Medicover Victoriei, „terapia cu laser HIRO oferă o recuperare imediată și reluarea rapidă a funcționalității. Caracteristica specială este dată de energia foarte înaltă, care permite o adâncime mai mare de penetrație și ajută la stimularea țesuturilor din profunzime, care altfel nu ar fi atinse de laserele convenționale sau de alte proceduri de fizioterapie”.
Curele contează
Cura balneară are rolul ei. Nu reprezintă un tratament în sine, dar poate contribui la planul general de tratament. O cură are diverse componente: băi, exerciții pe uscat sau în apa, elemente de relaxare. Persoanele se simt adesea mai bine, au mai puține dureri, își pot folosi mai bine articulațiile. Totuși, cura nu este o vacanță. Programul este destul de dur. De aceea, se face numai într-o stațiune de tratament sau sub stricta supraveghere a unui kinetoterapeut. Efectul celor mai multe tratamente alternative nu este dovedit. Dar e adevărat că un tratament alternativ făcut în completarea tratamentului tradițional, poate să micșoreze durerile și să reducă starea de oboseală.
Sursa foto: 123rf.com