Ce pot ascunde durerile de genunchi banale

Amâni vizita la medic și te tratezi cu tot felul de leacuri. Căci ce rost are să bați drumul până la un doctor, pentru o durere banală. Ba mai mult, medicul te mai și „îmbuibă” cu pastile. Care, pe lângă faptul că intoxică organismul, mai și costă un pumn de bani. Până la urmă, tot la mâna specialistului ajungi. Dar atunci e posibil să te coste mult mai mult ignoranța. Căci durerile de genunchi nu sunt tocmai de ignorat.

7 boli care „lovesc” în genunchi

În foarte multe cazuri, bolile nu se manifestă așa cum credem noi. Dau semne când deja sunt bine instalate și în locuri total neașteptate. Cine s-ar gândi că o formă de cancer la organele interne poate da dureri de picioare? Ei bine, se poate.

1.Hernia de disc

Debutează prin ceea ce medicii numesc lombalgie, iar noi cunoaștem sub numele de dureri de spate. Însă, când aceasta apare între vertebrele din partea de jos a coloanei, spre fese, durerea radiază spre coapse, în special în spatele genunchiului.

2.Hepatita

Da, ai citit bine! Există situații în care hepatitele virale de tip B sau C se pot manifesta prin dureri la nivelul articulațiilor și, implicit, la genunchi.

3.Cancerul testicular

Afectează, în general, bărbații tineri, între 20 și 35 de ani. De multe ori, durerea care apare în zona inghinală coboară înspre genunchi și este foarte puternică, dând senzația de instabilitate.

4.Cancerul pulmonar

Durerile și inflamațiile apărute la nivelul genunchiului pot fi semne ale unui cancer pulmonar, numit carcinom celular, mai ales dacă apar la persoane fumătoare. În acest caz, durerea poate apărea și în coaste.

5.Guta

Când se acumulează în organism prea mult acid uric, se declanșează și guta, care se manifestă prin dureri intense și ascuțite de genunchi.

6.Sindromul dureros patelofemural

Apare, de obicei, la atleți sau la persoanele care fac zilnic efort fizic intens, însă și la persoanele cu o greutate mare. Și asta pentru că se uzează cartilajele. Durerea se simte mai intens la îndoirea genunchilor, la urcatul scărilor, la sărituri.

7.Osteoartrita

Este o boală degenerativă a articulațiilor care se manifestă prin ruperea și eventual pierderea cartilajului. Refacerea parțială a genunchiului cu MAKOplasty este un tratament inovator pentru osteoartrita în stadiu mediu.

Ignoranța duce la… cuțit

„Când cartilajele articulare se deteriorează, lucruri obișnuite, precum așezatul pe scaun, mersul și chiar dormitul, devin dureroase și dificile. Deși simptomele se pot ameliora un timp cu ajutorul terapiei medicamentoase, boala avansează până este necesar să intervenim chirurgical cu artroplastia, procedura prin care articulația normală este înlocuită cu una sintetică. Implantarea protezelor constituie soluția cea mai potrivită pentru afecțiuni cronice: gonartroza, artrita reumatoidă și alte stări posttraumatice.”, spune Dr. Ovidiu George Muntean, medic primar ortopedie-traumatologie, Spitalul Sf. Constantin din Brașov.

Sursa foto: 123rf.com