Alături de durerile articulare pot apărea și senzație de disconfort, iritație sau inflamare articulară. Iar articulația poate prezenta impotență funcțională (nu poate fi mișcată pe toată amplitudinea).

„Cea mai frecventa cauză o reprezintă artrita. Pe care o putem diferenția astfel: osteoartrita care reprezintă deteriorarea cartilajului și poliatrita reumatoidă care se caracterizează prin inflamarea articulară, cu acumulare de lichid. Practic membrana care captușește articulația este atacată de sistemul imunitar, iar în timp articulațiile se pot deforma., explică Dr. Tarek Nazer, medic primar Ortopedie, Traumatologie și Medicină Sportivă.

De la ce boli pot apărea durerile articulare

Alte afecțiuni care au drept simptom durerea articulară sunt: artroza, guta, bursitele, fibromialgia, lupusul, tendinitele, artrita psoriazică, osteoporoza, condromalacia. Fizioterapia folosește aplicații terapeutice prin intermediul factorilor fizici pentru a trata diferite afecțiuni. Acești factori fizici acționează asupra receptorilor cutanați (termic, tactil, dureros). Și răspund printr-o serie de efecte produse asupra organismului. Iar reducerea durerilor este principalul efect.

Cum se tratează?

Crioterapia folosește un jet de aer rece ce realizează un șoc termic la nivelul pielii. Această acțiune determină scăderea temperaturii locale cu 10-12 grade ceea ce determină reducerea inflamației și implicit ameliorarea durerii.

Terapia Tecar se bazează pe căldura produsă de organism prin intermediul energiei electromagnetice. Terapia grăbește procesul de vindecare a zonei afectate. Prin intermediul căldurii, zona tratată se relaxeză și durerea dispare.

Laseroterapia folosește energia luminoasă absorbită de organism, iar această acțiune determină modificări biologice la nivel celular – are efect antialgic.

Ultrasunetul transmite în interiorul organismului vibratii ce realizeaza un micromasaj profund care instalează acest efect anestezic.
Tens este tehnica de tratament care constă in folosirea curentului pentru stimularea directă a țesutului. Tratamentul are ca efect principal reducerea durerii dar și activarea circulației sangvine ce reduce inflamația.

Durerea de șold poate să apară după un traumatism, sau când mușchii, ligamentele și tendoanele sunt supuse uzurii, în special cu înaintarea în vârstă, acestea se pot inflama provocând durerea. Durerea de genunchi este o problemă frecventă deoarece genunchii sunt foarte solicitați fie la activitățile zilnice sau la practicarea unui sport, aceasta îi face și cei mai supuși accidentărilor. Durerile pot varia de la o durere minoră la una severă ce ascunde diferite afecțiuni. Durerea de genunchi este adeseori însoțită de instabilitatea genunchilor, dificultăți de mers pe jos sau la urcatul și coborâtul scărilor., explică medicul.

Durerile articulare apar, pe parcursul vieții, la aproximativ 80% dintre adulți și se traduce printr-un disconfort cuprinzând zona lombară (cel mai frecvent), cervicală sau dorsală, sau poate fi regăsită la nivelul întregii coloane. Poate varia de la o durere ușoară până la o durere severă și persistentă. Se manifestă prin reducerea mobilității articulare, senzații de furnicături și amorțeli transmise în membrele superioare sau inferioare, datorită presării rădăcinilor nervoase, conchide Dr. Tarek Nazer, medic primar Ortopedie, Traumatologie și Medicină Sportivă.

Sursa foto: Masaya