Unul din cinci români suferă de pe urma durerii de spate de tip inflamator. Peste 3% din populaţia adultă este afectată de acest tip de durere, iar cei mai predispuşi sunt bărbaţii. Este motivul pentru care, până pe 9 octombrie, ai ocazia să te informezi la Caravana Durerii de Spate de tip Inflamatorl. În cadrul acestei acțiuni au loc activităţi de conştientizare şi educare. Românii cu dureri de spate sunt încurajaţi să ajungă mai repede la medic.

Cui ajută Caravana Durerii de Spate de tip Inflamator

Durerea de spate te apasă? Nu o ignora! Vizitează medicul reumatolog! Este mesajul reumatologilor români dedicat luptei împotriva durerii de spate de tip inflamator. Iar Liga Română contra Reumatismului şi Societatea Română de Reumatologie organizează contribuie la campania de informare.

„Bolile care dau naștere durerii de spate de tip inflamator pot afecta în mod serios viața pacienților. Astfel încât diagnosticul precoce și aplicarea unui tratament adecvat sunt necesare pentru prevenirea sau reducerea deficitului funcțional şi îmbunătățirea calității vieții pacienților afectaţi. De aceea, prin această campanie, îndemnăm cât mai multe persoane să intre pe website (http://www.reumatism.ro/nuintoarcespatele/autoevaluare/) şi să parcurgă testul online de auto-evaluare pentru a vedea în ce măsură există posibilitatea să sufere de durere de spate de tip inflamator.”, declară Conf. Dr. Cătălin Codreanu, medic reumatolog, preşedinte al Ligii Române Contra Reumatismului.

Durerile de spate se confundă

Durerile de spate mecanice pot fi confundate cu cele inflamatorii. Chiar dacă par asemănătoare, durerile de spate diferă în funcţie de cauzele care le provoacă. Cauzele pot fi de natură mecanică, inflamatorie, infecţioasă. Sau pot avea drept sursă bolile de rinichi sau gastrointestinale, inclusiv tumorile. Cele mai comune dureri de spate sunt cele mecanice. Apar în urma suprasolicitării spatelui prin ridicarea de greutăţi prea mari, efort prelungit sau a loviturilor din timpul practicării sportului. Dar durerile de spate de tip inflamator pot fi rezultatul unei afecţiuni autoimune. De aceea este foarte important ca ele să fie descoperite cât mai devreme. Astfel de exemple de afecţiuni autoimune sunt spondilita anchilozantă, spondilartrita axială non-radiografică, artrita psoriazică și artrita reactivă.

Atenție la semne!

Durerile inflamatorii de spate debutează, cel mai adesea, înaintea vârstei de 40 de ani. Principalele caracteristici sunt:

  • Apariția progresivă a durerii.
  • Durerea se atenuează odată cu mişcarea și nu se ameliorează la repaus.
  • Durerea apare adesea noaptea, mai ales în a doua parte a nopţii, și trezeşte bolnavul din somn.
  • Durerea se însoțește de rigiditate în timpul dimineţii, de obicei mai mult de 30 de minute.

Diagnostic și tratament sub supraveghere medicală

Atât durerea de spate de tip mecanic, cât și cea inflamatorie, pot limita activităţile de zi cu zi și pot afecta calitatea vieţii. Având în vedere faptul că ambele tipuri de dureri (mecanice și inflamatorii) pot avea simptome similare, medicii subliniază faptul că este dificil de stabilit un diagnostic corect în lipsa unui consult medical de specialitate.

„În cazul bolilor inflamatorii ale coloanei, un diagnostic precoce și inițierea unui tratament corespunzător sunt esențiale pentru evoluția ulterioară a bolii și pentru creșterea calității vieții pacientului. De asemenea, fiind o boală cronică, cu potențial invalidant, la fel de importante sunt monitorizarea evoluției și aderenței la tratament și o comunicare foarte bună medic-pacient” declară Prof. Dr. Ruxandra Ionescu, Preşedinte al Societăţii Române de Reumatologie.

Sursa foto: 123rf.com