Durerea de genunchi sâcâitoare nu-ți dă pace? Viața de zi cu zi îți este afectată de neplăcuta durere de genunchi? Mai mult decât atât, ți se întâmplă des să spui că ai genunchii blocați? Nimic din ce făceai înainte nu mai este așa de ușor, tocmai pentru că genunchii tăi nu te mai ascultă? Este cazul să iei legătura cu un specialist. Osteoartroze, osteoartrite, tendinopatiile sau tendinozele, dar și gonartroza sunt probleme care se instalează la nivelul articulaței genunchilor și îți reduc substanțial confortul.

PRP alungă durerea de genunchi

Prof. Dr. Cornel Brotac, Medic Specialist Recuperare, Medicina Fizică și Balneologie, explică. „Gonartrozele, de exemplu, reprezintă cauza a peste 50% dintre cazurile în care apar durerile de la nivelul genuchilor și limitarea mobilității. În majoritatea cazurilor, leziunile cartilaginoase debutează la nivelul articulației femuro-patelare. Prin dureri la urcatul și coborâtul scărilor. Durerea de genunchi cedează la repaus. Iar la un simplu examen radiologic sunt evidențiate osteofite rotuliene. Și, uneori, eroziuni (intern sau extern). În această situație, mișcarea devine deficitară. Iar durerea persistentă. Pe lângă această afecțiune, mai avem și steoartroze, osteoartrite, tendinopatiile sau tendinozele.”.

PRP (tratamentul cu Plasmă îmbogățită) are soluția. „În tratarea gonartrozei, si nu numai, perfecționarea tehnologică a permis o nouă formă de terapie. Care se adresează tuturor pacienților cu boli acute și cronice ale sistemului locomotor. Este terapia “Platelet Rich Plasma” – terapia bogată în trombocite. Terapia PRP permite reducerea numărului de preparate antiinflamatorii și analgezice, folosite de obicei pentru atenurea durerii. Sau chiar renunțarea completă la aceasta. Un alt avantaj al acestui complex regenerativ este posibilitatea folosirii lui în paralel cu alte proceduri recomandate într-o astfel de situație medicală!”, explică Prof. Dr. Cornel Brotac.

Ce este terapia PRP?

Plasma îmbogățită de proteine – PRP este sângele pacientului modificat prin centrifugare cu scopul de a produce o concentrație de până la 5 – 10 ori mai mare de trombocite. Procedeul de recoltare este simplu și rapid, fără efecte adverse. În plus, substanța obținută prin prelucrarea sângelui pacientului este bagată în proteine, vitamine, hormoni, toate acestea fiind elemente esențiale în funcționarea normală a articulațiilor. Acest produs obținut în cabinetul medicului este injectat în zona afectată și promite o recuperare rapidă fară efecte adverse.

Avantajele terapiei PRP sunt multiple. Inițierea mecanismului propriu de vindecare, regenerarea țesuturilor afectate, reducerea timpului de refacere, reducerea durerii comparativ cu metodele clasice de tratament, reducerea consumului de medicamente, ba chiar renunțarea la folosirea acestora, scăderea riscului unei posibile intervenții chirurgicale.”, explică specialistul.

Vindecare în 3 pași

Etapa inflamatorie –  apare  imediat după infiltrație și persistă până la 72 ore după. În această perioada pacientul poate suferi o amplificare a durerii din cauza inflamației care se produce la nivel local;

Proliferarea celulară – această a doua etapă din procesul de vindecare este importantă. Practic acum se realizează o creștere importană a numărului de celule noi care au rol activ și important în regenerare și vindecare;

Remodelarea tesutului – aceasta este ultima etapă de vindecare, fiind reprezentată de diferențierea celulelor nou formate.

Atenție la contraindicații!

Deși sigur și cu reacții adverse limitate, terapia PRP are totuși câteva contraindicații pe care specialistul ni le explică mai jos:

– stările trombocitopenice

– tumorile maligne

– febra de orice etiologie

Sursa foto: Shutterstock