Statisticile au scos la iveală un lucru extrem de îngrijorător: peste 50% dintre români suferă de hipertensiune arterială, iar procentul e cu mult mai ridicat la cei trecuți de 50 de ani! Din nefericire, sunt afectate și persoanele tinere, nu numai din cauza hipertensiunii, ci și ca urmare a alimentației proaste și, în special, a fumatului. Există cazuri de infarct miocardic acut sub 30 de ani! Mai mult, unul dintre factorii de risc pentru bolile cardiovasculare constă în faptul că provenim dintr-o țară est-europeană. Iar locuitorii acestor țări sunt mai predispuși la boli de inimă, mai ales din cauza stresului provocat de mediul ostil în care trăim. În plus, potrivit Societății Române de Cardiologie, afecțiunile cardiovasculare ucid mai mulți oameni decât toate formele de cancer, în special femei.

Și inima are „fișă tehnică”

În general, afecțiunile cardiovasculare se dezvoltă lent, fără a da prea multe semne. Este și motivul pentru care majoritatea pacienților ajung la medic în situații critice. Potrivit Ghidului European pentru Prevenția Bolilor Cardiovasculare, există două categorii de factori de risc, modificabili – responsabili pentru mai bine de 80% dintre cardiopatii, afecțiuni cerebrale și vasculare – și nemodificabili, precum vârsta sau ereditatea. Printre factorii de risc modificabili sunt hipertensiunea, nivelul crescut al colesterolului, diabetul, fumatul, obezitatea, sedentarismul, afecțiunile endocrine sau ale rinichilor.

Unde-i „buba”?

Pentru a te asigura că „motorul” vieții tale merge „ca uns” și că te va ajuta mulți ani de-acum încolo, măcar o dată pe an, trebuie să-l duci pentru verificare la medicul cardiolog. Cu o trimitere de la medicul de familie către specialist, beneficiezi de o parte dintre teste gratuit, iar de altele în regim compensat, numai dacă sunt necesare. Și iată cam în ce anume ar trebui să constea un examen cardiologic complet:

1.Cu tensiunea cum stai?
O poți măsura și tu, acasă, dar este indicat să o facă specialistul. Când tensiunea e mare, medicul recomandă un examen complet, care include un set de investigații menite să depisteze eventualele complicații ale hipertensiunii și riscul cardiovascular. Analizele de sânge care oferă date importante sunt: hemoglobina, hematocritul, glicemia, colesterolul, trigliceridele, creatinina serică, acidul uric, sumarul de urină, concentrația proteinei C reactivă.

2.Electrocardiograma (EKG sau ECG)
Este un test care nu doare şi constă în verificarea activităţii inimii prin aplicarea de electrozi pe piele, care măsoară ritmul şi impulsurile care pleacă de la inimă. Din păcate, aceasta nu poate depista un infarct.

3.Ecografia cardiacă
Prin unde ultrascurte, se poate observa activitatea inimii. Astfel, pot fi văzute eventualele modificări ale valvelor și ale țesuturilor. Există și ecografia cardiacă transesofagiană, pentru care se folosește o sondă introdusă în esofag, și care oferă imagini mult mai precise.

4.Monitorizarea Holter
Această investigaţie înregistrează, timp de 24 de ore, ritmul inimii, pentru a depista eventualele fibrilații.

5.Angiografia
Investighează vasele inimii cu ajutorul razelor X, motiv pentru care este contraindicată gravidelor. Prin această metodă se pot observa posibilele blocaje ale arterelor, malformațiile vasculare sau cheagurile de sânge.

Ai trecut de 45 de ani?

„După 45 de ani, bolile de inimă sunt mai grave, atât la femei, cât și la bărbați. De aceea, controalele periodice sunt extrem de importante, la fel ca și prevenția. Pentru o inimă sănătoasă, chiar şi la vârste înaintate, e bine să reţinem numărul 035140530 şi să-i respectăm semnificaţiile. Fiecare cifră înseamnă ceva:
0 = nefumător
3 = 3 km de mers sau 30 de minute de mișcare pe zi
5 = 5 porţii de vegetale şi fructe pe zi
140 = valoarea tensiunii arteriale normale, adică mai mică de 140 mmHg
5 = valoarea colesterolului mai mică de 5 mmol/ml
3 = valoarea LDL mai mică de 3 mmol/ml
0 = 0 kilograme în plus și fără diabet.”, spune Prof. Univ. Dr. Eduard Apetrei, șef Secție II de Cardiologie, Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare “C.C. Iliescu”, București.

Sursa foto: italiaansekeukens.info