Poate că pentru unii dintre noi pare incredibil, dar dragostea chiar face durerea fizică mai suportabilă. Și nu doar durerea fizică, ci și pe cea sufletească. Când cineva care te iubește te ține de mână sau te ia în brațe, când te încurajează și îți spune cât de mult ține la tine, simți cum durerea se atenuează la propriu.

Dragostea este cu adevărat un medicament, un leac minunat care poate să vindece. Este un adevăr pe care oamenii îl cunosc de mii de ani, dar nimeni nu a avut curiozitatea să îl măsoare și cu instrumente științifice până acum.

Cum devine durerea mai suportabilă!

Psihiatrul Pavel Goldstein, care și-a făcut o misiune din a studia puterea atingerii umane, a început cu un experiment simplu la nașterea fiicei sale. În timp ce soția sa era pe masa din sala de nașterii, el a efectuat o encefalogramă pentru a măsura activitatea creierului în timpul travaliului și al nașterii. Pavel Goldstein a stat alături de soția lui, ținând-o de mână și încurajând-o tot timpul.

Aparatul a măsurat o sincronizare a undelor cerebrale dintre el și soția sa în acele momente intense. Dar, când durerea soției era intensă, în timpul contracțiilor, sincronizarea observată pe encefalogramă era întreruptă. Când Goldstein își ținea dinnou soția de mână, după ce treceau contracțiile, legătura dintre cei doi se refăcea.

Alte 20 de cupluri au acceptat să participe la studiile asupra durerii, iar rezultatele au fost similare. ”Se pare că durerea poate întrerupe sincronizarea interpersonală a cuplurilor, dar atingerile restabilesc această legătură”, declara Golstein.

Ce înseamnă însă această sincronizare

O poți încerca și tu acasă, cu partenerul tău. Stați pe o canapea unul lângă altul și țineți-vă de mână câteva minute mai lungi. Dacă vă uitați unul la altul și sunteți atenți la ritmul celuilalt, vei observa că începeți să respirați în același ritm și că inimile voastre bat la unison. La fel ca inima, undele cerebrale încep să funcționeze sincron, deși de acest lucru nu avem cum să ne dăm seama decât folosind o aparatură specială.

Pavel Goldstein susține că această sincronizare a undelor cerebrale apare la multe cupluri care se iubesc. Iar acest tandem sporește empatia față de celălalt și mai ales capacitatea de a înțelege durerea prin care trece.

Dragostea poate alina durerile cronice, la fel ca durerile nașterii

Nu subestima niciodată puterea iubirii. Poate că ai simțit în copilărie ce repede devenea durerea mai suportabilă după ce te lua mama în brațe. Așa cum atingerea bebelușului în primele luni de viață este vitală pentru dezvoltarea lui din toate punctele de vedere, la fel de importantă este atingerea cuiva care te iubește.

Pavel Goldstein consideră că dragostea poate ameliora multe dureri fizice și poate ajuta la vindecarea unor boli cronice dureroase, pentru care nu există azi tratamente eficiente. Poate că dragostea singură nu te va scăpa definitiv de dureri, dar cu siguranță te va ajuta să le suporți mai ușor atunci când știi că partenerul de viață, mama sau iubitul este alături de tine și îți înțeleg suferința.

sursa foto: 123rf.com