Medicul  primar de boli Infecțioase la Spitalul de boli infecțioase Timișoara subliniază că virusul se transmite pe două căi: aeriană și pe calea mâinilor murdare care se contaminează de la nivelul suprafețelor, iar apoi ajung la față și contaminează fața, ajungând la gură, nas, provocând contaminarea.

Este important să nu frecventăm locuri aglomerate. Dacă avem totuși acest contact cu o altă persoană este bine ca acest contact să fie de la o distanță de o distanță de peste  2 metri.

„S-a constatat că dacă distanță e de 2 metri  și daca relația cu persoana respectivă este sub 15 minute  riscul de contaminare este foarte  mai mic. Cu atât mai mult dacă purtăm și mască. Pe de o parte dacă noi suntem contaminați, prevenim contaminarea persoanei cu care discutăm, și avem și o oarecare protecție pentru că acele picături nu se pot răspândi în aerul din jurul nostru. Este foarte important ca încăperile în care locuim sau în care muncim, în care ne desfășurăm activitatea să fie bine aerisite. Chiar dacă, să spunem, că există o oarecare contaminarea în acestea, circulația de aer face ca concentrația de virus să scadă și să nu mai fie la nivel de contaminare”, a explicat Musta.

Tot în acest sens, în special pentru oamenii care muncesc în domeniul medical, medicul recomandă,la ora actuală, când epidemia a ajuns în fază comunitară, să considere fiecare pacient potențial purtător de virus pentru că s-a demonstrat că virusul poate apărea la persoane asimptomatice, care nu știu de fapt că sunt bolnave, care poate fi contagios înainte să apară primele semne, iar aceste persoane fără să știe și fără să aibă voință, te poate contamina. Vrea să atraga atenția asupra și restul populației.

„Epidemia a ajuns în fază comunitară. (…). Poate te întâlnești cu o cunoștință, cu un prieten și spui că e sănătos. Nu se știe, potențial dacă vrem să ne ferim trebuie să-l considerăm contaminat și să respectăm toate aceste măsuri stricte”, a explicat medicul.

Doctorul Virgil Musta a explciat încă o dată care sunt măsurile obligatorii care ne ajută să evităm riscul de îmbolnăvire și a explicat și de ce în italia situația este atât de gravă, în timp ce Germania a reușit să stopeze numărul deceselor.

 

„În momentul în care ajung acasă, aș recomanda ca preșul din fața ușii apartamentului să fie îmbibat într-o soluție cu clor, pentru că acesta este foarte bun dezinfectant și ne ștergem puțin talpa pantofului și practic prin asta facem o ușoară curățare a acestuia de virus. Apoi , când intrăm în casă, ne punem pantofii într-un loc și ne luăm alte încălțări, pantofi diferiți de cei de exterior(papuci de casă –n.r) pentru că astfel nu infectăm podeaua din casă. Apoi mergem și ne spălăm cu apă și săpun pe mâini și față. După ce ai făcut acest acest gest, te poți duce să te dezbraci. Îți pui hainele într-un loc unde e mai aerisit, pe principiul ca aerul poate fi ventilat și ideal ar fi ca ziua următoare să-ți iei alte haine ca să lași pentru 24-48 de ore hainele  pe care le-ai purtat la aerisit. Bineînțeles, acasă te îmbraci în haine de casă să nu fie aceleași hainele carepot fi contaminate în exterior, să le aduci în casă și să contaminezi suprafețele din casă. După ce te-ai schimbat de haine, este important să te speli iar bine pe mâini.Astfel, noi nu suntem contaminați și nu purtăm haine contaminate și putem să ne desfășurăm în siguranță activitatea din casă”, a explicat medicul în emisiunea Marius Tucă Show.

„Este important să păstrăm o curățenie foarte bună  în casă. Asta înseamnă ca periodic să ne spălăm sau să ne curățim podeaua, să nu fie praf, dacă se poate ar fi bine cu o soluție dezinfectantă tot pe bază de clor, care să nu fie foarte concentrată”, a mai a adăugat Musta.

 

Celebrul doctor a explicat chiar și ce trebuie făcut când vii de la cumpărături și cum se spală corect fructele și legumele.

„În momentul în care cumpărăm fructe și legume vrac, este bine ca înainte de consum să le spălăm foarte bine, chiar cu apă și săpun pentru că apa și săpunul sunt cele mai bune dezinfectante. Dacă sunt ambalate, teoretic ele sunt curățate înainte, puțin probabil să fie contaminate în interior. În acest caz, desfacem și aruncăm ambalajul, ne spălăm pe mâini și apoi spălăm aceste produse și le consumăm. (…) Este foarte important că acest lucruri să devină obicei. Nu există suficient să faci doar o dată așa sau din când în când îți aduci aminte. Lupta cu această epidemie abia începe și probabil va dura luni de zile și noi trebuie să fim ca o armată pregătiți să reacționăm pozitiv pentru că altfel vom pierde războiul sau îl câștigăm cu niște sacrificii enorme”, a declarat Musta.

Doctorul VIrgil Musta susține că în Italia situația este atât de gravă pentru că din păcate, s-a pierdut începutul bătăliei din cauza lipsei de disciplină din partea populației și îmi este frică că la fel va fi și la noi. Acesta a subliniat că faptul că s-au întors foarte mulți români din zonele grav afectate, precum Italia și Spania, reprezintă un factor de risc pentru România. „Ați văzut de ce aceste țări au fost mai lovite. Sunt țări turistice. În momentul în care în câtea zile a venit un milion de oameni pe care nu îi poți controla, apar multe cazuri de infectare. Dacă nu se respectă regulile de autoizolare, rscul e foarte mare . Mi-e frică că acest lucru deja s-a întâmplat.  Cheia succesului (în lupta epidemiei de coronavirus –n.r.) este politică de sănătate publică bine gândită, o populație educată care dorește să ajute la acest război. Trebuie să ne protejăm populația bătrână. Cealalte parte se poate trata și la domiciliu. Trebuie calm, responsabilitate, educația de a respecta toate regulile și trebuie mai puțin egoism. Natura e cea care te salvează. Propriul organism te salvează. Dar riști să îi îmbolnăvești pe ceilalți. (…) Sistemul nostru de sănătate nu are capacitatea celui din Italia. Trebuie să avem grijă să nu avem acel vârf epidemiologic.  Datorită disciplinei, Germania deși are un număr mare de cazuri are un număr mic de decese. Măsura de izolare este foarte bună, să sperăm că va fi respectată”, a mai spus medicul.