„Deși una dintre cele mai socilitate intervenții chirugicale din sfera chirurgiei estetice la nivel mondial, nu doar în România, este augmentarea mamară sau orice altă intervenție la nivelul sânului – și aici putem discuta despre mastopexia sânului (ridicare) cu sau fără implant, reducția mamară sau situații particulare ale sânului, cum ar fi sânul tuberos, asimetrii mamare etc – orice chirurg responsabil va face înaintea operației o pregătire și o investigare foarte serioasă a sânului. Tocmai pentru a se asigura că sânul este sănătos, fără alte patologii.
Aceste investigații cuprind o ecografie mamară, realizată de un medic specialist cu o experiență în ecografia sânului, capabil să dea un scor BI-RADS corect (n.r. scor de risc utilizat de medicii radiologi pentru a descrie rezultatele mamografiei), care să orienteze clinicianul în continuarea investigațiilor.
Această ecografie trebuie făcută cel puțin anual, în cazul în care nu avem nicio modificare a sânului. În cazul în care sunt modificări, recomandările se pot modifica, cu evaluare de la 3 la 6 luni, urmate de alte investigații.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertateapentrufemei.ro/wp-content/uploads/2024/10/dr.-daniela-diveica-medic-primar-chirurgie-plastica-estetica-si-microchirurgie-estetica-1-666x1024.jpeg)
O altă investigație pe care orice chirurg plastician ar trebui să o recomande înaintea oricărei intervenții la nivelul sânului ar fi mamografia, o investigație recomandată pacientelor în mod obișnuit peste 40 de ani, sau în cazul pacientelor la care ecografia uzuală a arătat modificări.
Eu, ca și femeie chirurg plastician, recomand efectuarea acestor analize indiferent dacă femeia își dorește sau nu o intervenție estetică în zona sânilor. Dacă vrem să avem o viață familială, socială, profesională bună, în primul rând trebuie să fim sănătoase. Iar ca în orice altă ramură a medicinei, prevenția este mult mai ieftină și mai ușor de gestionat decât tratamentul în sine, al unei afecțiuni.
De aceea, este foarte important să ne facem prevenția sănătății sânului o dată pe an și să ne îndemnăm mamele, bunicile, surorile, prietenele să-și facă aceste investigații sau, de ce nu, să le luăm cu noi atunci când ne facem noi aceste investigații.
De la ce vârstă este indicat să facem prevenția sănătății sânului?
E foarte important să ne educăm fiicele că mersul la doctor este ceva absolut normal și e pentru binele și sănătatea lor pe termen lung. Și aș recomanda mămicilor să meargă pentru un control de rutină în momentul în care fetele lor intră la pubertate și aici discutăm despre un consult endocronologic și măcar la o discuție cu un medic ginecolog, urmate, bineînțeles, în momentul în care pubertatea s-a încheiat, de un consult obligatoriu anual, în care să fie inclusă și o ecografie de sân. Aceasta este o investigație total neinvazivă și nedureroasă.
Am avut femei tinere cu asimetrii majore între sâni, ceea ce a condus în viața de tânără femeie la complexe majore, care s-au rezolvat cu ajutorul chirurgiei estetice. Este foarte important ca în toate intervențiile chirurgicale din sfera sânilor să optăm pentru implante de bună calitate, cu toate aprobările posibile prezente. Și aici ne referim la aprobarea FDA etc, cu studii clinice în spate”, este semnalul de alarmă tras de drr Daniela Diveică, medic primar chirurgie plastică, estetică și microchirurgie estetică.
𝐀𝐛𝐨𝐧𝐞𝐚𝐳a-𝐭𝐞 𝐥𝐚 𝐧𝐞𝐰𝐬𝐥𝐞𝐭𝐭𝐞𝐫𝐮𝐥 𝐋𝐢𝐛𝐞𝐫𝐭𝐚𝐭𝐞𝐚𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮𝐟𝐞𝐦𝐞𝐢 – https://tinyurl.com/libertateapentrufemei și vei primi direct în inbox selecția celor mai importante știri ale zilei: vedete, sănătate, sfaturi practice, horoscop, religie, povești de viață.
Citește și: Sindromul genito-urinar de menopauză: cauze, simptome și soluții terapeutice