Varietatea maximă, cultivată în special în regiunile nisipoase ale ţării (mai ales în Delta Dunării), cu coajă argintiu-cenuşie sau alburie, ajunge, la maturitate, la greutăți impresionante: între 30-100 kg! Este pe drept cuvânt denumit „dovleac uriaş”. Varietatea „Farinae” are semintele fără coajă. Din el se prepară ulei și este cultivat și în țara noastră.
Recomandat în parazitoze
Seminţele de dovleac turcesc conţin un ulei comestibil de bună calitate. Turtele rămase după presarea uleiului sunt bogate în protide şi constituie un excelent furaj pentru vite. Seminţele decojite după extragerea uleiului pot fi utilizate la prepararea halvalei. Dar asta nu e tot. Dovleacul turcesc are și reale calități terapeutice. Semințele sunt recomandate în parazitoze, în special în parazitoze, în special în boli parazitarer provocate de tenie sau limbrici.
Cum se consumă dovleacul turcesc
În scopuri alimentare, se consumă copt sau fiert, fie ca atare, fie în preparate de patiserie. Seminţele de dovleac turcesc se consumă crude, decojite. În scop terapeutic, este nevoie la adulți, de o cantitate de 50-100 g pe zi, iar la copii (mai mari de 7 ani) 15-30 g pe zi. Se mânâncă dimineața, pe stomacul gol și se ia micul dejun abia după două ore. După masă, se administrează un purgativ natural, cum ar fi ceaiul de crușin. Cura aceasta se ține timp de patru până la șase zile, după care se face examenul coprologic, pentru a vedea dacă paraziții au fost eliminați.
Sursa foto: 123rf.com / Mirosław Kijewski