La întrebarea cât de frecvent este posibil să dezvolți cancerul ovarian la o vârsta tânără, medicul Lauren Streicher, profesor asociat de obstetrică şi ginecologie la Universitatea Northwestern,  răspunde că majoritatea femeilor care dezvoltă acest tip de cancer sunt, de obicei, mai în vârstă, dar au început să îl descopere din ce în ce mai des și la femei tinere.

Cancerul ovarian este dificil de diagnosticat

Aceasta susține că transmiterea genetică are un rol important și de aceea este bine să acorzi o atenție sporită istoricului medical al familiei dumneavoastră. În special, femeile care sunt purtătoare ale genelor BRCA1 și BRCA2, asociate cu cancerul de sân, prezintă un risc mai mare de a dezvolta și cancerul ovarian. Cu toate acestea, Streicher subliniază că acestea reprezintă doar aproximativ 20 la suta din toate cazurile de cancer ovarian.

Simptomele majore ale cancerului ovarian sunt nespecifice, ceea ce îl face dificil de diagnosticat, susține și medicul David Cohn, director al secției de oncologie ginecologică de la Universitatea de stat din Ohio și de la institutul de cercetare Richard J. Solove. „Acesta este un motiv întemeiat pentru ca o femeie să acorde o atenție uriașă corpului ei pentru a înțelege semnele sau simptomele ce pot indica o problemă și pentru a o comunica în mod clar medicului ei”, susține acesta.

Cancer ovarian.Balonarea persistentă ar trebui să vă alarmeze

Deși există mai multe semne ale bolii, Streicher spune că, în special, două dintre ele s-au dovedit a fi importante: balonare abdominală persistentă și urinarea mai frecventă decât de obicei. Streicher recunoaște că simptomele sunt „într-adevăr vagi”, dar subliniază că gradul în care o femeie le experimentează este important.

„Dacă în fiecare zi când vă treziți simțiți o presiune abdominală ( balonare) și urinați foarte des, atunci ar trebui să acordați o mare importanță acestor simptome. Poate să nu fie nimic alarmant, dar majoritatea femeilor cu cancer ovarian au indicat aceste probleme”, a mai spus aceasta.

Doctorul Cohn susține că depistarea precoce este cheia vindecării acestei boli. „Supraviețuirea unei femei cu un cancer ovarian limitat la ovare (stadiul 1) este mai mare de 90 la sută, în timp ce după ce s-a răspândit în cavitatea abdominală (stadiul 3), cazurile de supraviețuire sunt sub 40%”, a mai declarat Cohn.

Anticoncepționalele ar reduce riscul de cancer ovarian

Din păcate, nu există teste simple pentru cancerul ovarian și de aceea este adesea detectat abia în stadiile avansate. Acesta nu este detectat printr-un test Papanicolau, ca în cazul cancerului de col, însă există un test de sânge, numit „CA125”, dar acesta, din păcate, are o rată foarte mare de rezultate negative false, spune și Streicher.
Riscul de cancer ovarian se poate reduce prin utilizarea pastilelor contraceptive, mai  susține medicul Jason James, director al clinicii ginecologice Miami FemCare. „Nu există date care să sugereze că folosind pilulele contraceptive se reduce semnificativ probabilitatea ca o femeie să dezvolte un cancer ovarian, însă femeile care le-au luat pe o perioadă de cel puțin cinci ani și-au scăzut șansele cu 50 la sută”, a spus acesta.

„Mai presus de toate, ascultă-ți corpul. Dacă vă confruntați cu o presiune constantă abdominală și începeți să urinați mai des decât de obicei, mergeți urgent la medicul dumneavoastră. Și, dacă medicul dumneavoastră vă ignoră și nu se alarmează, cereți și o a doua opinie de la alt medic ca să fiți sigure. Cancerul ovarian poate afecta și femeile tinere. Nu intrați în panică dacă prezentați aceste simptome de balonare și urinare, dar nici nu le ignorați”, avertizează Lauren Streicher.

De asemenea, Streicher subliniază că menținerea unui regim alimentar echilibrat și sănătos și a unei greutăți corporale stabile este foarte important pentru o persoană, atât pentru faptul că te păstrează sănătos, dar și pentru că poți observa dacă suferi de balonare abdominală mai repede decât o persoană supraponderală.
Foto: Shutterstock

Citește și: