Gândește-te ce simte cel a cărui viață atârnă de un fir de perfuzie la capătul căreia ar trebui să se afle o doză de sânge pe care organismul uman e capabil să o regenereze în numai două ore! Iar tu i-o poți oferi, făcându-ți și ție bine. Pe Avantajele materiale, precum o zi liberă de la serviciu, tichete de masă, analize de sânge complete sau călătorii gratuite cu mijloacele de transport în comun nici nu mai contează.

E bine să donezi sânge

Potrivit studiilor, cam 60 % dintre noi vom avea nevoie, la un moment dat, de sânge. La fiecare 3 secunde, cineva depinde de bunăvoința unui donator. Și numai 2% donează. Iar cei ce fac acest gest sunt considerați eroi. Mai ales pentru că cei 450 ml de sânge sunt prelucrați, așa încât o singură doză poate salva și 3 vieți!

1 din 10 pacienți din spitalele din România are nevoie de sânge. Însă multe intervenții chirurgicale ajung să fie amânate din cauza deficitului de sânge. România se plasează pe ultimele locuri în Europa la numărul donatorilor. Doar 1.7% dintre români donează, în comparație cu 10% – danezi, 9% – britanici și 8% – olandezi.

În primul trimestru al anului 2019, la Centrul de Transfuzie Sanguină București, s-au înregistrat cu peste 1.100 mai puțini donatori decât în aceeași perioadă din 2018. Iar nevoia de sânge actuală este dublă față de cât se recoltează în mod normal.

Așadar, oricine are peste 18 ani și 50 kg, tensiunea arterială în limite normale, nu suferă de boli transmisibile poate oferi altora o nouă șansă la viață. Doar gravidele, femeile care alăptează și cei care au mai donat în ultimele două luni sânge nu sunt eligibili. Se recomandă ca procesul de donare să aibă loc o dată la 6 luni căci, repetat mai des, scade calitatea sângelui.

Nu oricine poate dona

Chiar dacă este nevoie permanent de sânge, nu oricine poate dona. Există o serie de criterii riguroase pentru a deveni donator de sânge și pentru a proteja astfel sănătatea celui care îl primește.

Pentru a deveni donator de sânge trebuie îndeplinite următoarele condiții:

-vârsta cuprinsă în intervalul 18-60 ani,

-greutate peste 50Kg,

-puls regulat, 60 -100 bătăi/minut,

-tensiune arterială sistolică între 100 şi 180 mmHg,

-să nu fi suferit în ultimele șase luni intervenţii chirurgicale,

-femeile să nu fie însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală,

-să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 48 de ore înaintea donării,

-sa nu fi fost sub tratament pentru diferite afectiuni: hipertensiune, boli de inimă, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine.

De asemenea, orice persoană care a avut sau are una dintre următoarele boli: hepatită (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, epilepsie și alte boli neurologice, boli psihice, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele (psoriazis, vitiligo), miopie forte (-) șase dioptrii, cancer nu poate dona.

Dacă cei interesați se încadrează în condițiile de donare, atunci trebuie respectate o serie de cerințe simple înainte de a dona sânge. Trebuie să fie odihniți și bine hidratați, să nu fumeze o oră și să nu consume alcool, grăsimi, dulciuri concentrate, medicamente (aspirină, anticoagulante, antidiabetice, etc). Trebuie să aibă o stare bună de sănătate fizică și mintală, stare de igienă personală corespunzătoare, să aibă asupra lor un act de identitate în original.

Dă viață și sănătate

Majoritatea beneficiilor pe care le aduce donarea sunt legate de scăderea cantităţii de fier din organism, fapt ce duce la subțierea sângelui. Prin urmare, donatorii trăiesc mai mult. Și prezintă un risc scăzut de boli cardiovasculare și chiar de cancer. Cei ce donează sânge o dată la şase luni riscă mult mai puțin să facă infarct sau accident vascular cerebral.

O cantitate crescută de fier în sânge creşte activitatea dăunătoare a radicalilor liberi. Și poate favoriza dezvoltarea cancerului. Or, prin donare, și acest risc scade simțitor. Mai mult, dacă te preocupă greutatea, la fiecare jumătate de litru de sânge donat, se pierd 650 de calorii!

Trebuie să știi că sângele este folosit la operații pe cord deschis, pentru nou-născuți, la transfuzii. Celulele roșii sunt necesare în anemii, intervenții chirurgicale, trombocitele la transfuzii masive, plasma în tratamentul arsurilor, iar cryoprecipitatele în tratamentul hemofiliilor. La o singură operație de transplant hepatic se pot utiliza peste 40 de unități de sânge!

 

Ai sânge de rocker? Întinde o mână de ajutor!

În contextul acestei nevoi de sânge în România, „Morning Glory cu Răzvan Exarhu”, matinalul ROCK FM, inițiază, împreună cu Centrul de Transfuzie Sanguină București și Donorium, campania națională „România are sânge de rocker”, prin care își propune să crească numărul donatorilor de sânge. Timp de o lună, 5 dintre cele mai cunoscute formații rock din România – Vița de Vie, COMA, Byron, Trooper și Nightlosers – vor cânta cover-uri rock după cele mai cunoscute șlagăre românești. 

Si motocicliștii cu sânge de rocker s-au alăturat campaniei Foto credit Alma Ghiulea

Si motocicliștii cu sânge de rocker s-au alăturat campaniei Foto credit Alma Ghiulea

CLIPUL CAMPANIEI AICI

„Oamenii care ascultă rock au mândria lor, poate mai pregnantă decât în cazul fanilor altor genuri de muzică. Mândria unui rocker, până la urmă, este că rock-ul sună cel mai bine, dar și că orice melodie ar suna mult mai bine în varianta rock. Donând sânge, orice rocker poate transforma o melodie clasică în versiunea ei rock și poate transfera oricărui român din mândria de a fi rocker. Cred că acesta e doar primul pas către solidaritate, responsabilitate și empatie. Și sunt convins că, pe termen lung, România are sânge de rocker.”, a declarat Răzvan Exarhu, inițiatorul campaniei.

Sângele nu se face și nu se cumpără

„Donarea de sânge este o problemă de mentalitate. Care nu se rezolvă foarte repede și foarte ușor. Vorbim permanent de nevoie de sânge. Dar ca să nu mai vorbim de nevoia de sânge în România, ar trebui să înțelegem că avem nevoie de donatori. Pentru că, din păcate, sângele nu poate fi făcut în laborator. Și nu o dată, avem nevoie de sânge constant.

Oamenii donează sânge atunci când le este declanșat un resort interior. Ne dorim ca pasiunea pentru muzica și cultura rock să fie acest resort emoțional. Mulțumim pentru sprijin întregii comunității de rockeri din România.”, a declarat Doina Goșa, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină București.

 

Programează-te online

Centrul de Transfuzie Sanguină București are un sistem de programări online pentru toți cei care sunt interesați să doneze sânge.

„Noi credem că toți românii trebuie să aibă șanse egală la viață. Și să primească sângele de care au nevoie. Am dezvoltat proiectul Donorium pentru a ușura procesul de donare pentru oameni. Și pentru a facilita comunicarea dintre Centrele de Transfuzie Sanguină și donatori. Cu o singură donare, poți să salvezi 2 vieți.

Dacă folosești aplicația și te programezi la donare, vei avea prioritate la donare. Vei putea concura cu prietenii pentru a afla cine e cel mai tare la donare. Vei primi reminder când poți să donezi iar. Și vei fi notificat când centrul de transfuzie sanguină din zona ta are nevoie de tine.”, a declarat Diana Stoica, cofondator Donorium.

Aplicația Donorium a fost lansată în decembrie anul trecut de Asociația Smart Society și Fundația Donatorilor Benevoli de Sânge, în parteneriat cu centrele de transfuzie sanguină. În primele 24 de ore, a fost descărcată de 3.000 de români și a ajuns pe locul 1 în AppStore și Google Play.

Cu ajutorul aplicației Donorium, oamenii se pot programa pentru a dona. Pot afla informații utile și sunt notificați ori de câte ori centrele de transfuzii din țară au nevoie de o grupă de sânge specifică. Până în acest moment, 5 centre de transfuzie sanguină din țară sunt partenere în proiect. Iar inițiatorii își propun ca până în 2025 să se extindă în toată țara. În doar 5 luni, peste 10.000 de donatori au intrat în comunitatea Donorium și folosesc aplicația.

Sursa foto: Alma Ghiulea