La îndemână și gustoasă, mierea este un aliment-medicament de ajutor în foarte multe afecțiuni. Dar, atenție, ca orice medicament, nu trebuie depășită doza.
Dr. Daniela Bușneag, medic cu competențe în apifitoterapie și homeopatie, ne-a dezvăluit mai multe din tainele mierii și ale produselor apicole și ne recomandă câteva rețete de urmat pentru a trece mai ușor peste problemele de sezon.

►Aliment-medicament

„Mierea susține buna funcționare a organelor-cheie ale omului: inimă și ficat. Îți aduce energia zilnică de care ai nevoie, alungând oboseala fizică și intelectuală. Este și un remediu excelent pentru problemele stomacului, întrucât stimulează apetitul, ajută la digestie și are acțiune laxativă. Mierea poate fi folosită și extern, prin aplicații pe zona afectată în arsuri, ulcerații, și ajută la cicatrizarea mai rapidă a rănilor din urma operațiilor”, spune dr. Bușneag, adăugând că doza zilnică recomandată este de una-două linguri. Bineînțeles, este contraindicată diabeticilor, care o vor consuma doar la sfatul medicului nutriționist, și interzisă în cazul persoanelor alergice la produse apicole.

►Preparate care previn răcelile

Pentru a trece mai ușor peste schimbările bruște de temperatură și a rezista ultimului val de viroze, medicul ne recomandă produse în care principalul ingredient este mierea, la care se adaugă plante cum ar fi pătlagina, pinul, cimbrișorul, teiul, ghimbirul, ridichea neagră, echinaceea, rădăcina de lemn dulce, mugurii de plop, extractul de astragalus, lichen de piatră sau scorțișoară. Un alt preparat pe care îl poți găsi în comerț și este indicat meteodependenților sau persoanelor care se îmbolnăvesc mai ușor este un amestec de extract de propolis standardizat, vitamina C, ulei de anason și ulei de busuioc.

►Stimulent al fertilității

Lăptișorul de matcă stimulează și el imunitatea. Datorită unui compus al său, acționează asupra sistemului endocrin ca un hormon natural și normalizează funcțiile organelor reproducătoare, atât la femei, cât și la bărbați. Stimulează dezvoltarea copiilor şi este de un real folos mai ales celor care au probleme cu creșterea. Are și acțiune hepatoprotectoare şi, de asemenea, este benefic și în tratamentul aterosclerozei. Facilitează consolidarea osoasă în osteoporoză și recuperarea după o fractură. Luat în doze de 200-500 mg zilnic, timp de una-două luni, acționează ca tonic și stimulator fizic și psihic.

►”Pâinea-albinelor” reface ficatul

Datorită conținutului său bogat în seleniu, păstura detoxifică organismul și susține capacitatea lui de apărare. Tratează anemiile și afecțiunile hepatice. Se mai numește și „pâinea-albinelor” și are însușiri superioare polenului: are o valoare nutritivă de trei ori mai mare. Aceste două produse sunt printre puținele remedii care au capacitatea de a reface celula hepatică.

AUTENTIC VERSUS CONTRAFĂCUT

Pentru a avea cu adevărat efecte curative, mierea trebuie să fie curată, necontrafăcută. Cel mai bine ar fi să ți-o procuri dintr-o sursă sigură. Greutatea este un indiciu: un litru de miere ar trebui să aibă în jur de un kilogram jumătate, să fie densă și să prezinte tendința de a se zaharisi. Dacă te pricepi, îți poți da seama după gust, care este total diferit în cazul celei naturale, mult mai aromat decât amestecul de zahăr și de plante medicinale care este substituit uneori produsului autentic.

DETOXIFIERE EFICIENTĂ

„Pentru că începe primăvara, este timpul să ne gândim la detoxifiere. Mâncărurile grele de peste iarnă și sedentarismul și-au spus cuvântul. Chiar dacă încă nu găsim verdețuri, produsele apicole și plantele medicinale ne pot ajuta. Anghinarea, armurariul, schisandra, rostopasca și păpădia se pot asocia în procesul de detoxifiere cu polenul, propolisul, lăptișorul de matcă și păstura. Polenul este antioxidant și antiinflamator. Propolisul are acțiuni terapeutice din cele mai surprinzătoare. Este antimicrobian, antibiotic, antifungic, antiinflamator, analgezic, antioxidant și antitumoral. Este un produs pe care îl recomand frecvent copiilor cu afecțiuni respiratorii, dar poate fi util și adulților. Este indicat și în cazul afecțiunilor prostatei, infecțiilor căilor biliare, hepatice sau ale organelor genitale și în cazul problemelor dermatologice (dermatite, ulcerații, cicatrice, răni, arsuri)”, spune dr. Daniela Bușneag.