Durerile de spate pot să apară brusc și să dureze mai puțin de șase săptămâni. Atunci este vorba e dureri acute. Durerile de spate care durează mai mult de trei luni sunt cronice. Ele sunt mai puțin frecvente decât durerile acute. Este bine să știi de ce te doare spatele pentru a putea să tratezi cum trebuie problema.

Semnele și simptomele durerilor pot include:

• Dureri musculare
• Junghiuri
• Durerea care radiază piciorul
• Flexibilitate limitată.

Citește și: Test de diagnostic care îți spune de ce te doare spatele

De ce te doare spatele

Printre problemele medicale care cauzează durerile de spate se numără:

 • Mușchi sau ligamente dureroase. Mișcările bruște sau repetate pot duce la întinderi ale mușchilor sau ale ligamentelor spatelui. Atunci când nu ai condiție fizică, exercițiul fizic în exces sau mișcările nepotrivite pot provoca spasme musculare dureroase.
 • Hernia de disc. Discurile acționează ca niște perne între vertebrele coloanei vertebrale. Materialul moale din interiorul unui disc se poate îndoi sau rupe și apasă pe un nerv. Cu toate acestea, poți avea un disc înfundat sau rupt fără să ai dureri de spate. Hernia de disc se diagnostichează adesea întâmplător atunci când faci o radiografie a coloanei dintr-un alt motiv.
  Artrita. Osteoartrita poate afecta partea inferioară a spatelui. În unele cazuri, artrita la nivelul coloanei vertebrale poate duce la îngustarea spațiului din jurul măduvei spinării, o afecțiune numită stenoză spinală.
  Neregularități scheletice. Durerile de spate pot apărea dacă se curbează anormal coloana. Scolioza, scifoza și lordoza le pot provoca.
  Osteoporoza. Din cauza acestei afecțiuni, vertebrele coloanei vertebrale pot dezvolta fracturi de compresie dacă oasele devin poroase și fragile.

De ce te doare spatele. Factori de risc

Oricine poate dezvolta dureri de spate, chiar și copii și adolescenții. Totuși, există anumiți factori care te pot expune la un risc mai mare de a dezvolta dureri de spate:

 • Vârsta. Durerile de spate sunt mai frecvente pe măsură ce înaintezi în vârstă, începând cu 30 sau 40 de ani.
  Lipsa de exercitiu. Mușchii slabi, neutilizați ai spatelui pot duce la dureri de spate.
  Greutatea excesivă. La persoanele supraponderale, coloana trebuie să ducă o sarcină mai mare.
  Boli. Unele tipuri de artrită și cancer pot provoca dureri de spate.
  Ridicarea necorespunzătoare a greutăților.
  Probleme psihologice. S-a constatat prin studii medicale că persoanele predispuse la depresie și anxietate au un risc mai mare de a avea și dureri de spate.
  Fumatul. Încetinește oxigenarea țesuturilor, inclusiv a mușchilor spatelui.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com