Dinții strâmbi sunt de vină

Poate că nici nu ți-ar fi trecut prin cap gândul că durerile de cap pot avea drept cauză mușcătura inegală dată de dinții strâmbi. Totuși, în ceea ce privește mușcătura inegală, aceasta suprasolicită mușchii și articulațiile mandibulei, astfel că cei care se confruntă cu aceste probleme pot simți, uneori, dureri de cap. Din cauza mușcăturii inegale, apare problema masticației deficitare, care, în timp, conduce la probleme digestive . Alte efecte ale masticației deficitare sunt oboseala musculară, migrene care pot avansa la stadiul cronic, dureri ale feței sau gâtului.

Cum afectează gura

Dr. Omer Oana Alexandra-medic dentist specialist ortodonție_web res

Dr. Oana Alexandra Omer, medic dentist specialist ortodonție

Cariile sunt doar unul dintre efectele malpozițiilor dentare. Și asta pentru că se îngreunează posibilitatea unei igiene orale optime pentru a evita cariile și gingivita.„Peste 50% dintre pacienții tratați prezintă grave probleme în ceea ce privește cariile și afecțiunile gingiei. Explicația vine din imposibilitatea de a avea o igienă dentară corectă în cazul malpoziției dinților. Aproape toți necesită aparat dentar, nu doar pentru corectarea estetică a danturii, dar și pentru prevenirea altor probleme, cea mai gravă dintre ele fiind parodontoza.”, spune Dr. Oana Alexandra Omer, medic dentist specialist ortodonție la Clinicile Dr. Melnic.

Și parodontoza poate duce la pierderea totală a danturii. Deși este o boală ereditară, de cele mai multe ori, poziția nenaturală a dinților poate conduce la gingivită, primul pas al bolii paradontale. Lipsa intervenției în corectarea poziției dinților poate duce chiar la pierderea acestora:

„Dacă dinții sunt înghesuiți sau unii peste alții este foarte greu să recuperezi zona aceea, pentru ca nu o poți ține curată. În felul acesta, evoluția bolii este rapidă și conduce la pierderi dentare. Mai mult, țineți cont că un dinte pierdut din cauza parodontozei este greu de înlocuit, deoarece apare problema erodării osului, prin urmare, în afara de implant, va fi nevoie și de adiție de os. Dacă este vorba despre un stadiu avansat al bolii parodontale, riscul este unul real, inclusiv pierderea implantului.”, subliniază Dr. Oana Alexandra Omer.

Aparatul invizibil salvează aparențele

Aparatul dentar este mai mult decat o necesitate estetică. El ameliorează diferite anomalii ale danturii și previne boli precum parodontopatie (parodontoza). Malpozițiile dentare, adică dinții strâmbi, înghesuiți sau distanțați reprezintă o problemă atât a copiilor, cât și a adulților. Noile aparate ortodontice sunt mai performante, mai durabile și mai puțin incomode, iar unele dintre ele sunt aproape invizibile.

„ Aproape jumătate din populație se confruntă cu problema danturii inestetice, adică a dinților strâmbi, înghesuiți sau a maxilarului ori mandibulei proeminente. O altă problemă a dinților este și dantura inegală. În cazul acestor persoane, riscul de a forma placă bacteriană, precum și riscul apariției cariilor sunt mai mari, din cauză că dinții sunt fie strâmbi, fie între ei nu există spații libere, iar periajul este ineficient. Dinții drepți sunt mai ușor de curățat, desigur”, spune Dr. Oana Alexandra Omer.

O altă problemă ce poate fi rezolvată prin purtarea aparatului dentar, în afara de cea estetică, este cea a imperfecțiunilor pronunției, dificultatea în vorbire, exprimare. „Avantajul principal al tehnologiei moderne este că pot beneficia de tratamentul ortodontic persoane de orice vârstă, impact psihologic fiind minor în timpul tratamentului. Pe piață sunt disponibile diverse feluri de aparate dentare, de la cel clasic, din metal ( cu brackets), până la cel invizibil care trece neobservat în timpul purtării. Este mult mai bine și mai ieftin să previi problemele cu repercursiuni grave, cum ar fi parodontoza, decât sa le tratezi apoi.”, concluzionează Dr. Oana Alexandra Omer.

Sursa foto: Clinicile Dr. Melnic