Cabinetele de stomatologie din România oferă servicii de implantologie, estetică dentară, ortodonţie, protetică, endodonţie, parodontologie, stomatologie preventivă, pediatrică, restaurativă şi chirurgie dento-alveolara. Toate pentru a menţine sănătatea danturii unui popor care foloseşte puţin peste un tub de pastă pe an. Și care îşi schimbă periuţa de dinţi la fiecare doi ani! Și cât de simplu dinții sănătoși se mențin o viață!

Dinții sănătoși se mențin

Această stare de fapt s-ar schimba repede dacă oamenii ar înţelege că avem atât de multe motive pentru a ne menţine o dantură sănătoasă. Începând de la frumuseţea zâmbetului, nevoia de a mesteca hrana, dorinţa de a avea un organism sănătos, lista poate continua.

Cercetările sugerează că afecţiunile dentare pot duce la multe afecţiuni, inclusiv un risc crescut de boli de inimă. De aceea, dacă ne îngrijim dantura corespunzător, vom avea o viaţă mai lungă şi mai frumoasă. Pentru dinții sănătoși se apelează la proceduri stomatologice complexe. Iar mulți ajung la servicii de implantologie pentru a înlocui dantura afectată. Însă, până acolo, mai indicate sunt metodele de prevenţie, şi nu cele de tratare:

„Din fericire, există modalităţi simple de a menţine dinţii puternici şi sănătoşi din copilărie până la bătrâneţe. Există metode prin care putem preveni apariţia afectiunilor dentare şi a complicaţiilor din organism. Iar igienizarea corectă a danturii este primul pas spre o sănătate orală şi generală bună până la bătrâneţe.”, afirmă dr. Andra Custură, medic stomatolog, Andra Smile.

10 pași pentru un zâmbet perfect

Dinții sănătoși se mențin în formă maximă până la adânci bătrânețe. Iată sfaturile specialistului cu privire la trucurile de îngrijire a dinţilor pentru întreaga familie, pentru sănătate:

1.Copiii trebuie să înceapă să-şi îngrijească dintii cât mai devreme.
Unul din patru copii dezvolta semne ale cariilor dentare înainte de a începe şcoala. Jumătate dintre cei cu vârste cuprinse între 12 şi 15 ani au carii. Îngrijirea dentară ar trebui să înceapă de îndată ce apare primul dinte al unui copil, de obicei în jurul vârstei de şase luni. Primii dinţi ai copilului pot fi curăţaţi cu periuţe de dinţi speciale, cu peri extrem de moi şi cu pastă de dinţi pentru copii.

2.Dinții sănătoși se izolează.
Izolaţi problemele la timp. Molarii permanenţi apar în jurul vârstei de 6 ani. Straturile subţiri de protecţie de pe suprafeţele din spate pot preveni apariţia cariilor. În conformitate cu cercetările efectuate, etanşarea poate reduce în mod semnificativ cariile. Cariile netratate în copilărie pot avea urmări neplăcute în perioada adolescenţei sau a maturităţii şi pot atrage probleme mai grave ale danturii, care pot necesita procedee invazive de tratament.

3.Fluor, da, dar nu în exces!

Folosiţi suficient – dar nu prea mult – fluor. Cel mai important element în domeniul sănătăţii orale este fluorul, care întăreşte smaltul, făcându-l mai puţin predispus să se descompună. În cazul în care apa nu este fluorurata, discutaţi cu medicul specialist stomatolog, care ar putea sugera punerea unei aplicaţii de fluor pe dinţi. Multe dintre paştele de dinţi conţin acest element, de asemenea, apa de gură cu fluor. Fluorura ar trebui să fie utilizată cu moderaţie la copiii mici, prea mult poate provoca pete albe pe dinţi.

4.Periaţi dinţii de două ori pe zi şi folosiţi aţa dentară zilnic.
Bolile gingiilor şi apariţia cariilor dentare rămân probleme majore – şi nu doar pentru persoanele în vârstă. Trei sferturi dintre adolescenţi au gingii care sângerează, potrivit statisticilor.

5.Clătiţi-vă sau mestecaţi guma fără zahăr după mese.
În plus faţă de periaj şi folosirea atei dentare, clătirea gurii cu o soluţie antibacteriană poate ajuta la prevenirea problemelor dentare. Guma de mestecat fără zahăr după o masă, de asemenea, poate proteja prin creşterea fluxului de salivă, care elimină în mod natural bacteriile şi neutralizează acidul, însă aceasta este o soluţie de nişă şi nu ar trebui să înlocuiască un periaj complet.

6.Atenție la lovituri!

Feriţi-vă de lovirea dinţilor. Activităţile sportive şi de agrement construiesc organisme sănătoase, dar ele pot reprezenta o ameninţare pentru dinţi. Asiguraţi-vă, însă, că întotdeauna folosiţi echipament de protecţie corespunzător pentru activităţile desfăşurată, altfel s-ar putea să aveţi nevoie de servicii de implantologie pentru a înlocui dintii deteriorirati.

7.Nu fumaţi.
Petele de tutun afectează dintii şi cresc semnificativ riscul de boli ale gingiilor şi a cancerului oral. Dacă sunteţi fumător sau staţi frecvent lângă cei care fumează, trebuie să începeţi să opriţi aceste obiceiuri.

8.Manancati inteligent.
La fiecare vârstă, o dietă sănătoasă este esenţială pentru sănătatea dinţilor şi gingiilor. O dietă bine echilibrată de alimente integrale – inclusiv nuci, fructe, legume şi produse lactate – va furniza toate substanţele nutritive de care aveţi nevoie. Unii cercetători cred că omega-3 poate reduce, de asemenea, inflamaţia.

9.Evitaţi alimentele care conţin zahăr.
Atunci când bacteriile din gură descompun zaharuri simple, ele produc acizi care pot eroda smaltul dinţilor, deschizând calea spre degradare. Băuturile care conţin zahăr, inclusiv băuturile răcoritoare şi băuturile din fructe, reprezintă o ameninţare, deoarece oamenii au tendinţa de a le sorbi, crescând nivelul de acid din cavitatea bucală pe o perioadă lungă de timp. Dinţii cariaţi pot fi înlocuiţi cu succes cu ajutorul unor servicii de implantologie sau prin diverse alte procedeuri stomatologice.

10.Controlul periodic este cel mai bun.
Cei mai mulţi experţi recomanda un control stomatologic la fiecare 6 luni – mai des dacă aveţi probleme, cum ar fi boli ale gingiilor. În timpul unui examen de rutină, medicul dentist îndepărtează placă dentară, verifica semne timpurii ale cancerului oral. Nouă din 10 cazuri de cancer oral pot fi tratate dacă este găsit destul de devreme.

Vizita la stomatolog e un bun obicei

„Afecţiunile gingiilor, numite gingivita sau parodontita, sunt cauza principală a pierderii dinţilor la persoanele în vârstă. Din păcate, în momentul în care cei mai mulţi oameni observă oricare dintre semnele de avertizare ale parodontitei, este prea târziu pentru a inversa prejudiciul. Periodic, medicul stomatolog ar trebui să examineze gingiile pentru a depista problemele.”, explică dr. Andra Custură.

Sursa foto: 123rf.com