Pierderea unui prim dinte este un semn că micuțul crește. Și pentru mulți dintre copii este o ocazie bună pentru a primi bani lăsați de Zâna Măseluță sub pernă. Astfel, pentru a sărbători această nouă etapă în viața lor, este bine că părinții să-și amintească să înlocuiască dinții de lapte de sub perna copiilor cu o sumă modică de bani, așa cum este tradiția. Și indicat ar fi să și păstreze bine dinții de lapte.

Dinții de lapte au celule stem

„Dinții de lapte sunt o sursă bogată de celule stem. Sunt ca protocelulele care pot fi cultivate în mai multe tipuri de celule, dacă este necesar. Acest lucru înseamnă că, dacă mai târziu în viață, un copil are nevoie de țesut înlocuitor indiferent de motiv, celulele stem din dinții lor de lapte pot fi folosite pentru a crește țesutul necesar. Potențial, practica de stocare a dinților de lapte ar putea salva vieți și trata o varietate de boli”, explica dr. Andra Custură, specialist stomatolog.

Zâna Măseluță aduce noroc

Tradiția cu Zâna Măseluță și dinții de lapte este destul de veche, iar unele se leagă de vechea cultură Norse, potrivit căreia dinții de lapte erau considerați un semn al norocului. La nivel local bunicii își îndeamnă copii să arunce dințișorii după casă. Alte culturi din întreaga lume au, de asemenea, tradiții specifice care implică dinții copiilor. Iar studiile oamenilor de știință au dovedit clar că dinții de lapte chiar aduc noroc. Iar asta implică nu magie, ci medicină modernă inovatoare.

Dinții de lapte conțin celule stem. Dacă sunt păstrați imediat după ce au căzut, celulele stem pot fi stocate și păstrate. Pentru eventualele probleme medicale care pot apărea mai târziu. Așa că dinții de lapte chiar aduc noroc. Căci oferă șansa de a crește orice fel de țesut, de la celulele inimii la celulele creierului și repararea țesuturilor deteriorate.

Cum se păstrează dinții de lapte

„Există o regulă esențială: dinții pentru copii trebuie să fie păstrați în stare proaspătă şi să fie integri, nu afectaţi de carie sau de infecţii. Celulele stem se degradează și își pierd eficacitatea în timp dacă nu sunt stocate şi depozitate corect!  În străinătate părinții pot folosi servicii specializate pentru a păstra în mod corespunzător dinții copiilor lor. Dinții sunt plasați într-un seif cu azot lichid de crioconservare și în acest caz celulele stem vor rămâne intacte și utilizabile peste ani de zile. Sper că vom reuşi să facem şi noi aşa ceva în România şi că educaţia medicală va creşte şi la noi în ţară şi vor fi din ce în ce mai mulţi oameni atenţi la aceste detalii care pot salva viaţa în situaţii de criza ”, adaugă dr. Andra Custură.

În cazul în care mai târziu copilul, care poate fi un adult în acest moment, are nevoie de celule stem, dinții sunt scoși din depozitare și transportați la medicul care va extrage din acei dinţi celulele salvatoare. Se pare că toate culturile care au avut superstiții cu privire la puterea dinților de lapte au fost, într-un mod ciudat, destul de adevărate!

Sursa foto: AndraSmile