Trăiești ca să mănânci?

Asta e întrebarea pe care ar trebui să ți-o pui de fiecare dată când te gândești să dai iama în bucate alese. Și asta pentru că, indiferent dacă te știi perfect sănătos ori suferind de vreo boală, tot trebuie să fii atent la ce mănânci. Mai ales dacă ai și ținut post înainte! Repetă-ți mereu în gând că hrana are rolul de a-ți ajuta organismul să funcționeze bine. Nu să-ți facă rău. Iar pentru asta e nevoie de o cantitate limitată de alimente.

Altminteri e chiar firesc să apară dureri, colici, vărsături, balonări, disconfort. Prea multe grăsimi, proteine și dulciuri laolaltă pun la încercare vezica biliară. Oricât de în formă ar fi ea. Dischinezia biliară e una dintre cele mai frecvente boli de sezon. Și e însoțită de dureri insuportabile, grețuri, vărsături, amețeli. La fel se întâmplă și în cazul hipotoniei și colicii biliare, cauzată de prezența litiazei (a pietrelor mai exact).

Gastrita hiperacidă și refluxul esofagian cer mese mici, ușoare și dese, nicidecum festinuri. Durerile abdominale, scaunele diareice alternate cu perioade de constipație, senzația de balonare sunt doar câteva dintre manifestările colonului iritabil.

La… (auto)control!

Că lăcomia te duce de la bal direct la spital nu e o noutate. Și nu trebuie să ții regim de sărbători, ci să faci apel la propria voință, mai exact la autocontrol. Și ca să nu riști chiar nimic, nu ar strica să ceri părerea unui medic de specialitate, înainte de a te apuca de chefuit. Cei care urmează tratamente pentru diverse afecțiuni știu deja că unele ingrediente sau preparate interacționează cu medicamentele, așa încât e posibil ca acestea din urmă să nu-și mai facă efectul sau să facă mai mult rău. Prin urmare, nici să iei pastile în necunoștință de cauză nu e o soluție, chiar dacă se eliberează de la farmacie fără prescripție medicală. Totuși, dacă știi că suferi de aciditate și arsuri la stomac, ranitidina, antiacidele, colereticele și prokineticele nu trebuie să-ți lipsească din casă. Colicile biliare sunt ameliorate de analgezice, antiinflamatoare, antispastice și antivomitive. Dar, dacă durerea nu cedează în maximum 6 ore, e neapărat necesare intervenția medicului. Enzimele digestive, laxativele și antidiareicele reușesc să le vină de hac indigestiilor. E bine să ai la îndemână ceaiuri medicinale hepatice și digestive, pentru orice eventualitate. Nu lua aspirină sau antiinflamatoare decât după masă.

Cum ne tratăm digestia?

,,Laptele sau iaurtul diminuează efectul multor medicamente, în special al antibioticelor. Sucul de grepfrut este periculos pentru că încetineşte procesul de metabolizare corectă a medicamentului de către ficat şi accentuează apariţia efectelor adverse. Cine ia antibiotice, anticolesterolice, antitusive şi anticonvulsivante, nu trebuie să-l consume. Trebuie să se țină cont de faptul că medicamentele se administrează cu apă şi nu cu sucuri naturale sau carbogazoase.

Unele medicamente trebuie administrate după masă, altele în timpul mesei. E necesar să se ştie şi să se respecte aceste indicaţii pentru ca medicamentul să fie eficient şi sigur. O altă precauţie e legată de modul de administrare a medicamentelor pentru tratamentul bolii de reflux gastro-esofagian sau gastrită, care trebuie administrat pe stomacul gol, dimineaţa, pentru a avea timp să scadă aciditatea înainte de a introduce în stomac alimentele. În caz contrar, medicamentul nu-şi face efectul.”, spune prof. dr. Evelina Moraru, Spitalul de Urgenţă „Sfânta Maria” Iaşi.

Sursa foto: zdravljedugzivot.com