Cele mai obișnuite cauze pentru care copiii au dificultăți de respirație sunt guturaiul și infecțiile respiratorii sau astmul bronșic. Unele pot fi grave – bronșite, pneumonii. Alteori, pot fi probleme care apar din senin dar sunt extrem de serioase, cum ar fi epiglotita sau sufocarea. În fucție de cauze, copiii pot experimenta simptome neplăcute cum ar fi durerea în gât, răgușeala, tuse ușoară, congestii nazale sau febră.
Când este vorba de dificultăți de respirație ușoare, acestea pot fi tratae acasă prin schimbarea stilului de viață și prin remedii naturale. Dacă simptomele nu trec sau se înrăutățesc, este necesar să chemi medicul de urgență.
Medicul trebuie consultat neapărat dacă micuțul are următoarele simptome:
- se chinuie să respire;
- îi e greu să plângă sau să vorbească din cauza respirației dificile;
- respiră zgomotos;
- buzele devin albastre;
- respiră foarte repede și pare că îi este foarte rău.
Folosește un umidificator
Aerul uscat din casă poate să irite mucoasa nazală și să creeze dificultăți de respirație la copii. Pune un umidificator în camera în care doarme copilul. Dacă nu ai unul, poți pune un bol cu apă fierbinte în cameră, într-un loc neaccesibil micuțului.
Ai grijă la deshidratare
Atunci când copilul are dificultăți de respirație verifică dacă este hidratat suficient. Chiar dacă deshidratarea nu provoacă dificultăți de respirație, poate să înrăutățească problema. Atunci când este bine hidratat mucusul poate fi eliminat mai ușor și se reduce congestia. Astfel, se ușurează respirația și se elimină microbii mai repede.
Dacă este vorba de un sugar, asigură-te că a fost alăptat suficient sau a primit destul lapte la biberon. Dacă este un bebeluș mai mare de șase luni sau un copil mai mare, îi poți da sucuri de fructe naturale, iaurturi, supe de legume. Pune în programul copiilor momente când primesc apă, suc sau lapte. Totuși, nu forța copilul să bea lichide. Dacă este prea mult pentru el, poate vomita.
Asigură-i doza zilnică de soare
Copilul poate avea infecții frecvente și dificultăți de respirației din cazua lipsei vitaminei D. Un aport optim este un foarte eficient și ieftin ”medicament” pentru a preveni infecțiile respiratorii, nu doar la copii. Expunerea la lumina naturală a feței și a brațelor timp de 20 de minute assigură necesarul de vitamina D. Ar fi bine să scoți copilul afară dimineața, pentru a evita razele prea puternice de la amiază.
Sursa foto: 123rf.com