Orice preparat care conține zahăr, conține glucoză și fructoză, dar între cele două tipuri de glucide există o diferență foarte mare, deosebit de importantă pentru sănătatea ta. Iar diferența constă în indicele glicemic.

30 de kilograme de zahăr pe an!

În fiecare zi consumăm cantități mari de zahăr, aproape fără să ne dăm seama. O statistică recentă realizată în Uniunea Europeană susține că românii consumă în medie 30 de kilograme de zahăr pe an, pe cap de locuitor. Este un consum de două ori mai mare decât media europeană. Iar acest consum uriaș se datorează faptului că românii nu au bunul obicei de a citi cu atenție eticheta produselor alimentare și consumă multe alimente în care se găsește zahăr ascuns.

Multe produse lactate au zahăr în concentrație mai mare decât te-ai aștepta, pâinea, semipreparatele pe care le încălzești la microunde, sucurile de fructe sau înghețata conțin concentrații mari de zahăr.

Ar trebui să citim cu atenție eticheta și să căutăm gramajul sau procentul de glucide, zaharuri, glucoză și fructoză. Dar cel mai important este să înțelegem care este diferența dintre cele două.

Glucoză și fructoză… care este mai nocivă!

Fructoza este un tip de zahăr care se găsește în fructe și în multe legume cu gust dulce (ardei gras, morcovi, roșii, sfeclă roșie). Indicele glicemic al fructozei este 19, un indice destul de mic și suportabil pentru organism.

Fructoza nu suprasolicită pancreasul, pentru că ea este procesată doar de ficat. Multă vreme s-a crezut că este mai sigură pentru organism, dar s-a descoperit că, pe măsură ce ficatul este obligat să proceseze cantități mari de fructoză, nu poate face față și aceasta se transformă în grăsime care se depune chiar în ficat.

Spre deosebire de fructoză, glucoza are un indice glicemic apropiat de 100 și este o adevărată ”bombă” pentru pancreas. Din cauza acestui indice glicemic ridicat, glucoza ”lovește” pancreasul și îl obligă să secrete rapid insulină pentru a procesa zahărul pe care îl consumăm.

Glucoza pare mult mai nocivă decât fructoza, dar trebuie știut că glucoza poate fi metabolizată de fiecare celulă a organismului. Doar o mică parte din glucoză trece prin ficat, cea mai mare parte este folosită de alte celule ale organismului pentru a produce energie.

Cu toate acestea, de câte ori consumăm zahăr, adică glucoză și fructoză în mod egal, ficatul și pancreasul au de suferit. Cantitățile mari de zaharuri pot declanșa boli grave, între care diabetul este, poate, cea mai perfidă, alături de obezitate.

Atât fructoza, cât și glucoza furnizează același număr de calorii și anume 4 kilocalorii per gram. Diferența dintre cele două molecule este dată de felul în care sunt prelucrate de către organism. Deoarece poate fi metabolizată doar în ficat, excesul de fructoză este mai des asociat cu creșterea în greutate, cu depunerea grăsimii în zona abdominală și cu apariția rezistenței la insulină.

Sub ce denumiri se ascunde zahărul în alimente

Mulți producători adaugă diverse zaharuri în alimentele procesate pentru a le face mai gustoase, dar nu întotdeauna vei găsi pe etichetă termenul simplu de zahăr.

Așadar, citește cu atenție și urmărește termenii de mai jos care de fapt ascund diverse zaharuri la fel de periculoase precum zahărul, dacă sunt consumate frecvent în cantitate mare.

  • sirop de porumb
  • sirop de agave
  • melasă
  • caramel;
  • sirop de roscove
  • zahar caster;
  • zahar de cocos;
  • sirop de fructe;
  • concentrat de suc de fructe;
  • zahar auriu;
  • zahar din struguri;
  • miere;
  • sirop de artar;
  • zahar din sorg;
  • bio sucanat;
  • zahar galben;
  • malt de orz;
  • sos de orez brun;
  • sirop de porumb;
  • dextrina;
  • dextroza;
  • malt diastatic;
  • etil maltol;
  • glucoza;
  • lactoza;
  • sirop de malt;
  • maltodextrina;
  • maltoza;
  • sirop de orez;
  • fructoza;
  • D-riboza;
  • galactoza.

Ce afecțiuni favorizează consumul de zahăr în exces

Zahărul este din ce în ce mai blamat și condamnat, deși nu este în sine un aliment nociv, dacă știi să îl consumi cu măsură. Creierul are nevoie de zahăr, mușchii au nevoie de zahăr, inclusiv sistemul circulator are nevoie de zahăr, dar în cantități mici care pot fi procesate ușor.

Zahărul este o sursă importantă de energie și avem nevoie în medie de 40 – 50% glucide pe zi pentru activitățile cotidiene. În mod normal, un adult sănătos poate consuma cel mult 40 de grame de zahăr pe zi. Dar, dacă bei un pahar mare de cola (250 ml), spre exemplu, ține cont că deja consumi 28 de grame de zahăr.

Este recomandat, însă, să alegem surse de zahăr sănătoase precum fructele, legumele și, din când în când, mierea naturală, melasa sau zahărul brun. Dulcețurile, prăjiturile, sosurile dulci, bomboanele, pâinea trebuie consumate în cantități cât mai mici pentru a nu depăși cantitatea de zahăr de care organismul are nevoie.

Cu timpul, consumul ridicat și regulat de dulciuri favorizează apariția unor boli greu de tratat:  

  • obezitatea;
  • bolile cardiace;
  • acneea și coșurile inestetice pe față, spate sau alte zone ale corpului;
  • diabetul;
  • favorizează apariția cancerului;
  • crește riscul de depresie;
  • accelerează procesul de îmbătrânire al pielii;
  •  poate provoca ficatul gras.