De ce să mănânci năut?

Iată mai jos câteva motive numai bune pentru a include acest aliment pe lista ta de cumpărături și a adopta dieta cu năut:

Dieta cu năut ajută la slăbit

Deoarece are o concentrație mare de substanțe nutritive și de fibre, năutul este ideal pentru persoanele care doresc să slăbească. Fibrele din năut interacționează cu hormonul foamei și inhibă parțial eliberarea sa. Astfel, fibrele conferă o senzație de sațietate, iar tu vei simți nevoia să mănânci la intervale mai mari de timp. Combinația de substanțe nutritive și minerale te energizează, prevenind oboseala. Această leguminoasă are un conținut relativ ridicat de calorii, o cană de năut având 270 de calorii. Însă, datorită faptului că nu-ți va mai fi atât de des foame, dieta cu năut este ideală pentru reducerea aportului total de calorii pe zi.

Dieta cu năut reprezintă o sursă ideală de proteine

Unul dintre cele mai importante beneficii ale năut constă în faptul că are o concentrație ridicată de proteine, ceea îl face o opțiune ideală pentru persoanele care țin post sau pentru vegetarieni. Aceștia își pot asigura un aport adecvat de substanțe nutritive prin consumul de năut. Deși năutul nu reprezintă o proteină completă, respectiv nu conține toți aminoacizii prezenți în carne, poate fi combinat cu alte leguminoase, cum ar fi lintea, fasolea etc. pentru o alimentație optimă. Năutul constituie însă o importantă sursă de proteine sănătoase și ușor de digerat.

Dieta cu năut este indicată pentru diabetici

Năutul are capacitatea de a regla nivelul glucozei din sânge prin optimizarea digestiei. Se consideră că acest efect s-ar datora fibrelor solubile din boabele de năut. În plus, năutul are un conținut nutritiv foarte echilibrat, care contribuie la o bună digestie. Prin rolul său în menținerea nivelului normal de insulină și de glucoză din sânge, năutul poate preveni apariția diabetului și poate contribui la un control mai bun al acestei afecțiuni.

Dieta cu năut îmbunătățește digestia

O bună digestie este foarte importantă pentru sănătatea organismului. Cantitatea ridicată de fibre din boabele de năut ajută la formarea bolului fecal și la stimularea tranzitului intestinal. Dieta cu năut previne inflamația, crampele abdominale, balonarea și constipația. Fibrele pot de asemenea îmbunătăți absorbția substanțelor nutritive și optimiza digestia. Astfel, năutul te ajută să beneficiezi de toate calitățile nutritive ale alimentelor consumate.

Dieta cu năut contribuie la întărirea oaselor

Concentrația ridicată de minerale din boabele de năut, respectiv de fier, magneziu, fosfor, cupru sau zinc ajută la întărirea oaselor. Numeroase dintre mineralele prezente în năut sunt esențiale pentru creșterea densității osoase și prevenirea bolilor osoase, cum ar fi osteoporoza. Consumă cât mai des năut pentru a avea oase rezistente.

Dieta cu năut este foarte indicată atunci când ții post. Nu uita, totuși, să combini năutul și cu alte leguminoase, cum ar fi orezul, fasolea sau lintea și cu legume precum morcovul, roșiile, ardeii, ceapa pentru a beneficia de o alimentație echilibrată.

Foto: Pixabay