Printre marii inamici ai tihnei de concediu se numără și gastroenterita. Însă nu e singura cauză a declanșării scaunelor diareice. Sunt și boli mult mai grave care se manifestă astfel. Or, tratamentele luate fără recomandarea medicilor te pot trimite de la bal, direct la spital. Sau, mai rău, pot duce chiar și la deces. Afecțiunile diareice sunt a doua cauză de îmbolnăvire și mortalitate la copiii sub 5 ani.

Diareea îți face probleme

Înainte de toate, trebuie lămurit faptul că aceasta nu este o boală în sine. Ci o manifestare a unor afecțiuni digestive. Medicii definesc diareea prin emisia a peste 3 scaune lichide în 24 de ore. Poate fi acută, când debutează brusc și durează între 7 zile și maximum 3 săptămâni. Sau cronică, atunci când durează peste 3 săptămâni.

Diareea reprezintă un dezechilibru între absorbția și secreția de apă, care modifică consistența scaunelor. De obicei, este simptomul unei infecții gastrointestinale, cauzată fie de microorganisme precum bacteriile, fie de virusuri sau paraziți. Cel mai mare pericol al diareei este deshidratarea severă a organismului, privat de sărurile minerale necesare, fapt ce poate duce chiar la deces. De aceea, este foarte importantă vizita la medic, înainte de a începe orice variantă de tratament.

Căci, în lipsa unui diagnostic corect, medicamentele luate fără prescripție pot agrava starea de sănătate. Așa se întâmplă în cazul infecției cu Clostridium difficile, bacterie care irită mucoasa intestinală și dă diaree. Tratamentul „după ureche” cu antidiareice nu face decât să agraveze boala, ajungându-se, uneori, la ceea ce medicii numesc megacolon toxic (când colonul poate să plesnească din cauza gazelor acumulate și se impune intervenția chirurgicală). La fel de important este diagnosticul corect, mai ales că simptomele bolilor digestive se pot foarte ușor confunda. Alergiile și intoleranțele alimentare, bolile inflamatorii intestinale, gastroenterita, diverticulita, sindromul colonului iritabil, infecțiile interne abdominale, cancerul colorectal și gastroenterita, toate au ca simptom diareea, însoțită sau nu de sânge.

Uiți de griji!

Deși e considerată „vedeta” verii în potpuriul bolilor de sezon, gastroenterita nu e deloc prietenoasă. O banală înghețată, un suc sau un fruct pot declanșa cu ușurință avalanșa neplăcerilor: scaunele dese, lichide, grață, vărsături, lipsa poftei de mâncare, dureri de burtă, gaze intestinale, febră, moleșeală. Boala mai poartă numele de diareea „călătorului” sau „de vacanță”. Aproape jumătate dintre turiști se confruntă cu ea. De vină sunt germenii, precum Salmonella, E coli și alții ca ei. La copii, diareică acută poate fi provocată de infecția cu rotavirus. În locul utilizării medicamentelor care încetinesc tranzitul intestinal, diminuând motilitatea intestinului, este de preferat gelatina tanat, care are proprietatea de a forma o peliculă protectoare la nivelul peretelui intestinal. În cazul în care simptomele persistă, se impune vizita la medic.

Atenție la BII!

„Bolile inflamatorii intestinale (BII) se caracterizează prin diaree cronică, scaune cu sânge, mucus și puroi (între 3-4 și peste 20/zi), apărute atât ziua cât și noaptea, dureri abdominale, febră, dispariția apetitului, scădere în greutate. Orice persoană care dezvoltă aceste simptome o periadă mai lungă de 4 săptămani trebuie să se prezinte de urgență la medic. Deși pot apărea la orice vârstă, cele mai multe cazuri se înregistrează la persoanele tinere, cu vârste între 20 şi 30 de ani.

BII nu sunt cauzate de un singur agent patogen, ci rezultă din interacțiunea complexă dintre predispoziția genetică a individului și factori din mediu, îndeosebi din dietă. Am remarcat o creștere de circa 8-10 ori a acestor afecțiuni în ultimul deceniu, în special la copii, adolescenți și adulți tineri, ca urmare a modificării stilului de viață.”, spune Conf. Dr. Liana Gheorghe, președintele Clubului Român pentru Boala Crohn și Colită Ulcerativă, Institutul Clinic Fundeni.

Sursa foto: APAA