Diabetul Zaharat de tip 2 afectează peste 90% din pacienții diagnosticați cu diabet. Și poate fi prevenit printr-un stil viață sănătos, activitate fizică regulată și o dietă echilibrată. În acest context, familia joacă un rol esențial în controlul și modificarea factorilor de risc asociați Diabetului Zaharat de tip 2. Un tratament corect și un stil de viața adecvat, completate de suportul familiei – reprezintă rețeta completă pentru o calitate superioară a vieții.

Diabetul zaharat face victime

în 2017 la o populaţie adultă de 14,382.000 erau înregistrate 1.785.300 cazuri de diabet. Peste 70% din cazuri afectează persoane trecute de 60 de ani. Cazurile de diabet înregistrează o pondere mai mare în rândul populației feminine (cca 17%).

Conform datelor furnizate de către Federația Internațională de Diabet (FID), în fiecare an, peste patru milioane de persoane mor din cauza Diabetului Zaharat. Și zeci de milioane suferă de complicații care le amenință viața. Bolile cauzate de complicații sunt: bolile cardio-vasculare, accident vascular cerebral, insuficiență renală, boli neurologice, orbire și amputare.

La nivel mondial, 366 de milioane de persoane suferă de diabet. Și alte 280 de milioane sunt identificate cu risc crescut de diabet. Conform estimărilor FID, până în 2030, numărul celor diagnosticați cu diabet poate crește până la 552 milioane de persoane. Și încă 398 milioane de persoanele identificate cu risc de diabet zaharat.

Așa te testezi gratuit

Asociația pentru Dezvoltare și Cercetare Medicală Sanamed (ADCMS) organizează în cadrul clinicii SANAMED din Bdul Dacia nr. 54 un amplu eveniment cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului dedicat medicilor, pacienților și familiilor acestora și având ca temă centrală – Diabetul și Familia.

Joi, 14 noiembrie, și vineri, 15 noiembrie 2019, începând cu ora 09:00, persoanele care suferă de Diabet Zaharat și familiile acestora vor putea discuta cu medici specializați pe diabet, nutriție și boli cronice despre experiența vieții de zi cu zi și impactul acestei boli asupra lor. Dar vor beneficia și de testări gratuite ale glicemiei și tensiunii arteriale. În plus vor fi oferite informații importante legate de aprobarea și decontarea sistemelor de monitorizare.

Dr. Adriana DUMITRESCU, Medic specialist Diabet Zaharat, Nutriție și Boli Metabolice:
”Păstrăm tradiția și în acest an. Iar de Ziua Mondială a Diabetului invităm la SANAMED pacienți, familiile acestora și toate persoanele interesate să afle informații legate de prevenția și tratamentul diabetului zaharat. Statisticile arată că doar 50% dintre pacienți au fost diagnosticați cu o formă de diabet zaharat. Ceea ce înseamnă că orice familie ar putea fi afectată de această boală cronică. Cunoașterea simptomelor și a factorilor de risc ai acestei boli este esențială atât în prevenția, cât și în depistarea bolii în faze incipiente.”

Școala de Diabet este un program dedicat pacienților diagnosticați cu Diabet Zaharat, în cadrul căruia pacienții învață alături de medici specialiști și psihologi, printre altele, cum să–și mențină indicii de glicemie echilibrați, printr-un stil de viață adecvat și care sunt mecanismele de prevenție a complicațiilor și de acțiune potrivite în situațiile de criză.

Sursa foto: wikimedia.org