CONȚINUT VIDEO LIBERTATEA PENTRU FEMEI

Sănătatea dinților și a gingiilor este sever pusă în pericol. Mai ales atunci când pacienții suferă de diabet. Există o relație directă între această afecțiune și starea danturii. Este și motivul pentru care un pacient diabetic ar trebui să-și viziteze mai des stomatologul decât un pacient sănătos.

Diabetul și dinții

„Parodotopatia este afecțiunea dentară ce atacă aparatul de sușținere a dinților în oasele maxilare. Este favorizată de valorile crescute ale glicemiei în sânge. Diabeticii trebuie să aibă o preocupare mai atentă, legată de sănătatea lor dentară. Când ai această afecțiune, gingia și aparatul de susținere al dintelui (parodonțiu) primesc mai puțin oxigen și elemente nutritive. O glicemie cu valori crescute pe perioade îndelungate conduce la o irigație sanguină locală slabă, asfel că posibilitățile de apărare antibacteriene sunt scăzute, favorizând apariția bolii parodontale.”, spune Dr. Oana Florea, stomatolog specializat în implantologie.

Uscăciunea gurii nu face bine

„Diabeticii suferă de uscăciunea gurii (producția de salivă este foarte scăzută). Prin urmare, se favorizează apariția cariilor, prin lipsa salivei ce neutralizează efectul acizilor asupra smalțului dentar. Persoanele cu diabet trebuie să aibă o igienă orală ireproșabilă. Trebuie să se spele pe dinți cu periuța dentară și cu pasta de dinți cu fluor de două ori pe zi și se folosesc ața sau periuțe interdentare pentru igienizarea spațiilor dintre dinți și apa de gură antibacteriană. Este foarte important ca, de doua ori pe an, să se meargă la control stomatologic și să se facă igienizare perofesională.”, declară Dr. Oana Florea. Parodontopatia netratată duce la pierderea dinților. Este astfel indicat să mergem la medicul stomatolog de îndată ce avem primele semne: sângerările apar des, la fiecare periaj.

Sursa foto: Shutterstock