Diabetul și COVID-19 împreună au cauzat decesul unora dintre victimele caestei pandemii. Știm că pacienții cu diabet reprezintă o categorie vulnerabilă.  Dar care sunt efectele COVID-19 asupra acestora? Cum le afectează starea de sănătate? 

De ce cresc riscul diabetul și COVID-19

Potrivit Dr. Irina Bianca Panainte, medic specialist Diabet Zaharat, Nutriție și Boli Metabolice, Arcadia, „pentru pacientul diabetic riscul de boală severă asociată Covid-19 este considerat crescut. După cum știm, Covid-19 reprezintă o afecțiune respiratorie. Având ca simptome: tuse uscată persistentă timp de mai multe zile, modificări ale respiraţiei. Boala e percepută de către pacient ca fiind dificilă. Și este descrisă ca lipsa de aer, senzația de gât uscat, durere/presiune toracică persistentă, febră, pierderea bruscă a gustului și a mirosului, dureri de cap, tulburări digestive. 

Controlul glicemic slab, prezența complicațiilor specifice diabetului zaharat, obezitatea, vârsta înaintată (> 65ani), alte boli cronice asociate, toate cresc riscul de contaminare și de dezvoltare a unei forme severe de boală. Atât pacienții cu diabet zaharat tip 1, cât și cei cu tip 2, sunt mai vulnerabili în fața infecțiilor. Fapt ce se explică prin prezența dezechilibrului metabolic cronic.

Ce trebuie să facă un diabetic în timpul pandemiei

Dat fiind că diabetul și COVID-19 pun viața în pericol, ce are de făcut pacientul diabetic? Cum ar trebui să se protejeze? Îl ajută în vreun fel regimul alimentar? Există alimente care protejează? Cum pot face față aceste persoane mai bine în eventuașlitatea îmbolnăvirii? 

În primul rând, pacientul diabetic trebuie să respecte măsurile impuse de autorități, distanțarea socială și evitarea deplasărilor în afara locuinței fiind esențiale în această perioadă. 

De asemenea, pacientul diabetic trebuie să se adreseze medicului diabetolog curant sau medicului de familie, la telefon sau prin serviciul de telemedicină. Dacă apar semne sugestive de infecție respiratorie sau semne legate de dezechilibrul glicemic: valori glicemice persistent crescute la monitorizări repetate, urinări frecvente, sete extremă. Medicul diabetolog poate sa ajusteze atât tratamentul, cât și aportul de glucide.

„Pacientul diabetic trebuie să respecte atât tratamentul indicat de medic, cât și recomandările care privesc adoptarea și menținerea unui stil de viață sănătos. Calculul corect al aportului de carbohidrați, alimentația diversificată, alături de un aport de legume și fructe proaspete, proteine de calitate superioară și hidratarea corectă sunt foarte importante.  

Evitarea alimentelor bogate din punct de vedere caloric, consumul de alcool, excesul de sare ar trebui evitate. Creșterea greutății reprezintă un factor de dezechilibru al controlului glicemic. De asemenea, se recomandă evitarea sedentarismului, cu un minimum 30 de minute de exerciții fizice ușoare zilnice.”, completează dr. Irina Bianca Panainte.

Sursa foto: Steve Buissinne Pixabay