Diabetul gestațional sau diabetul de sarcină reprezintă cel mai rar tip de diabet care afectează femeile gravide, de obicei în al treilea trimestru de sarcină. Se manifestă printr-un nivel scăzut de glucoză în sânge, ca orice altă formă de diabet. Simptomele diabetului gestațional sunt în general ușoare, dar pot cauza totuși probleme atât mamei, cât și fătului și nu ar trebui trecute cu vederea.

Diabetul gestațional afectează fătul?

Deși simptomele dispar în mod normal după sarcină, crește riscul de a dezvolta diabet de tip 2 ulterior în viață pentru persoana respectivă. Cauzele diabetului, inclusiv ale diabetului gestațional, sunt reprezentate de funcționarea inadecvată a receptorilor de insulină. Drept urmare, se ajunge la creșterea sau scăderea bruscă a nivelului de glucoză din sânge, ceea ce poate fi foarte periculos pentru sănătate. Copiii născuți de mame care au suferit de diabet gestațional și nu l-au tratat prezintă o mai mare probabilitate de obezitate infantilă, diabet, icter sau alte probleme de sănătate.

Cum poate fi tratat diabetul gestațional?

Ca și în cazul altor forme de diabet, diabetul gestațional nu este vindecabil, dar poate fi tratat prin dietă, practicarea de exerciții fizice și terapie cu insulină. Multe gravide evită terapia cu insulină și aleg tratamente naturiste pentru tratarea diabetului gestațional. Acestea pot fi utilizate exclusiv sau combinate cu tipuri mai tradiționale de tratament. Cel mai indicat este discuți cu medicul tău curant pentru a stabili exact ce variantă de tratament funcționează în cazul tău.

Stabilește-ți un orar strict de mese

Una dintre principalele cauze ale diabetului este reprezentată de un program de mese neregulat. Corpul se așteaptă să primească un influx masiv de glucoză și calorii, urmat de o perioadă lungă fără substanțe nutritive. Aceasta afectează activitatea metabolică a organismului și funcționarea receptorilor de insulină. Pentru a trata sau preveni diabetul gestațional, e important să respecți un program strict de mese zilnic. Cel mai indicat e ca porțiile să fie mici, iar mesele o dată la două ore. În acest mod, corpul se obișnuiește să proceseze și să absoarbă regulat nutrienți. Astfel sunt prevenite creșterile și scăderile bruște de glucoză care caracterizează diabetul.

Alege o dietă bogată în fibre

Una dintre cele mai des recomandări pentru controlul diabetului este reprezentată de creșterea aportului de fibre. Fibrele pot stimula activitatea receptorilor de insulină și pot inhiba eliberarea de insulină în exces în fluxul sangvin. În acest mod este reglat nivelul de insulină și este prevenită declanșarea diabetului. Fibrele din alimente sunt foarte importante pentru digestie și prezintă beneficii și pentru sănătatea cardiovasculară. Însă au un rol esențial prin influențarea receptorilor de insulină. Consumă semințe de in sau alte alimente bogate în fibre, cum ar fi cerealele integrale.

Elimină zahărul din alimentație

Diabetul este asociat cu o dietă bogată în zahăr și cu obezitatea. Cel mai sigur mod de a te proteja de diabetul gestațional este să elimini în totalitate diabetul din dieta ta. Există în prezent numeroase alte alternative la care poți apela pentru a înlocui zahărul. Printre acestea se numără stevia, un îndulcitor natural care conține zaharuri mai complexe decât are nevoie corpul în loc de zaharuri simple. Zaharurile simple pot cauza sau agrava diabetul gestațional.

Foto: Pixabay