Diabetul este boala de care suferă 1 din 10 români. Dintre aceștia, 90% sunt cazuri de diabet de tip 2. Până de curând, diabetul de tip 2 era mai degrabă diagnosticat la adulți. Dar obezitatea infantilă, inactivitatea fizică și alimentația precară fac ca numărul tinerilor și chiar al copiilor cu diabet de tip 2 să crească îngrijorător.

Diabetul este subdiagnosticat

Unul din două cazuri de diabet rămâne nediagnosticat din cauza lipsei simptomelor pentru o lungă perioadă. 4 din 10 pacienți cu diabet de tip 2 nu se tratează. Or, tratamentul recomandat de medic este la fel de important ca sprijinul familiei, dieta și propria voință.

În echipă cu pacienții, medicii au arătat în ce situații se poate spera la vindecarea diabetului de tip 2.

Diabetul poate fi prevenit. Iar dacă apare poate fi vindecat. Dar această minune nu o pot face decât pacienții. Nu o fac medicii. Trebuie să avem ambiție, să scădem în greutate 10-15% sau măcar 15 kg din greutate. Studiile arată un procentaj de remisie a diabetului de până la 90%, dacă ați luat această hotărâre în primii 5 ani de când ați descoperit diabetul. Procentajul de remisie scade la mai puțin de 40% dacă reușiți această performanță după primii 5 ani.”, a spus dr. Mihaela Vlăiculescu, medic primar diabetolog.

România e una dintre țările în care costul complicațiilor date de diabet e mult mai mare decât cel al tratamentului constant pentru această afecțiune.

Copiii suferă în plus

Copiii diagnosticați cu diabet zaharat sunt adesea victimele agresiunii verbale și sociale în școli. Avertismentul vine chiar din partea tinerilor care au trecut prin astfel de momente.

Mădălina Crăciun și Teodora Duță au povestit din experiențele lor în comunitatea „Tu și Diabetul 2.0”. La întâlnire au participat pacienții cu diabet și familiile lor, medici diabetologi, psihologi și reprezentanți ai asociațiilor de pacienți. Întâlnirea a fost organizată de Asociația Pacientul 2.0 de Ziua Mondială a Diabetului.

Mădălina Crăciun, 20 de ani: Cât am fost mică, am fost adesea maginalizată. Eram în clasa a IV-a când cea mai bună prietenă a mea s-a supărat pe mine la ora de sport. Și, înainte să plecăm acasă, a început să strige «Vedeți că Mădălina are diabet, plecați de lângă ea să nu vă dea boala!».  Am început să plâng.  Apoi, ceilalți treceau pe lângă mine. Nu mă băgau prea mult în seamă. Și mi-am găsit o altă prietenă, o fată care, la fel ca mine, avea problemă de sănătate și care era, și ea, marginalizată. E oribil.

Teodora Duță, 12 ani: „Eu, având diabet de când eram mică, părinții mei au făcut o selecție printre prietenii mei. Prietenii mei știu că am diabet și foarte rar am avut experiențe neplăcute. Dar aveam momente în care nu puteam lua parte la ore pentru că aveam glicemia mica și trebuia să iau ceva. Iar unii dintre copii mă marginalizau pentru că uneori mă duceam la cabinet în loc să fiu la ore. Eram «altfel».”

Cât costă diabetul?

270.000.000 de euro s-au alocat în 2018 pentru programul național de diabet. Iar complicațiile cardio-vasculare ale persoanelor cu diabet au însemnat 581.000.000 de euro. Costul mediu anual pentru un pacient cu diabet care ajunge la complicații este de 586 de euro.

„La fiecare 8 secunde cineva moare din cauza complicațiilor diabetului, iar la fiecare 20 de secunde o persoană cu diabet suferă o amputație. Gândiți-vă ce înseamnă acest lucru pentru pacient, dar și pentru sistemul de sănătate. Devine o adevărată povară. În România, la fiecare 22 de minute, unei persoane cu diabet i se realizează o amputație. Iar Moldova și Oltenia sunt pe primele locuri la neuropatie diabetică.”, a explicat dr. Daniel Cosma, medic specialist diabetolog.

În ultima vreme, diabetul este controlat și combătut din ce în ce mai mult prin sport. Dr. Mihai Comșa, medic specialist diabetolog, i-a încurajat atât pe pacienții cu diabet de tip 2, cât și pe cei expuși acestui risc să facă efort fizic: În diabetul de tip 2, problema principală e insulino-rezistența – corpul produce un exces de insulină care duce la creștere în greutate și astfel se creează un cerc vicios până când corpul – pancreasul – nu mai poate produce suficientă insulină și devine evidentă această hiperglicemie. Cum se poate interveni? În primul rând prin dietă, apoi prin efort fizic, o perioadă, abia mai apoi se intervine cu medicație.”

Sursa foto: Pacientul 2.0