Septul nazal este peretele care separă cele două fose nazale sau nările. Ideal, septul nazal ar trebui să fie perfect drept. Astfel încât cele două fose nazale să fie egale. În multe cazuri, însă, septul nu este perfect drept. Și are deviații către una dintre cele două nări. Deși deviația de sept este întâlnită foarte frecvent, trece de multe ori neobservată.

De ce apare

Potrivit Dr. Ioan Bulescu, Medic Specialist ORL la Clinica Medicum, „deviațiile de sept pot fi congenitale, sau pot să apară în urma unor traumatisme nazale. Deși pot fi prezente de la naștere, sau se pot dezvolta în copilărie, deviațiile de sept pot să determine simptome odată cu înaintarea în vârstă.

În cele mai multe cazuri, deviațiile de sept nazal sunt minore și nu determină nici un simptom. Totuși, când vorbim de deviații importante ale septului nazal, acestea pot fi responsabile de simptome severe.”

Cum ne supără deviația de sept

Cel mai frecvent simptom al deviației de sept nazal este obstrucția nazală. Aceasta este întâlnită în majoritatea cazurilor de deviații de sept importante. De multe ori, obstrucția nazală este mai accentuată pe nara unde este deviația de sept, însă în timp, poate deveni bilaterală.

„Pe lângă obstrucția nazală, alte simptome ale deviației de sept nazal sunt sângerările nazale repetate, uscăciune la nivelul nasului, infecții sinusale (sinuzite) repetate. În cazurile foarte severe pot să apară dureri de cap și dureri la nivelul feței. Deși nu reprezintă decât foarte rar elementul cauzator pentru tulburările de respirație în somn, deviațiile de sept au o importanță în mecanismele care determină sforăitul și opririle respirației caracteristice sindromului de apnee în somn.”, explică dr. Ioan Bulescu.

Diagnosticul deviațiilor de sept nazal se pune de către specialistul ORL în urma unui examen clinic și/sau endoscopic, fără să fie nevoie, în cele mai multe cazuri de investigații suplimentare.

Când e nevoie de tratament

Tratamentul deviației de sept este necesar când simptomele (obstrucția nazală, durerile de cap, senzația de nas uscat) sunt deranjante sau când determină complicații (rinosinuzite repetate, sângerări repetate, etc.).

De asemenea, corecția deviației de sept este necesară în tratamentul tulburărilor de respirație în somn (sforăit, apnee în somn). Fie ca procedeu singular, fie în asociere cu alte soluții chirurgicale sau non-chirurgicale.

„Tratamentul curativ al deviației de sept nazal este chirurgical, reprezentat de septoplastie. Această intervenție chirurgicală are rolul de a îndrepta septul nazal și de a recalibra cele două fose nazale. Se restabilește astfel fluxul normal de aer. Vindecarea după septoplastie durează între 2-4 săptămâni. Și este o perioadă în care senzația de obstrucție nazală poate să mai apară intermitent, împreună cu apariția de cruste sau secreții la nivelul nasului. Aceste simptome sunt mai frecvente în primele zile și scad în intensitate odată cu trecerea timpului.”, completează specialistul.

Dacă aveți simptome sugestive pentru o deviație de sept, consultați un specialist ORL pentru a stabili un diagnostic corect și posibilitatea sau necesitatea unui tratament chirurgical.

Sursa foto: 123rf