Fie că este vorba despre o cură de slăbire, fie depsre probleme de tranzit intestinal ori despre o banală stare de disconfort abdominal, primul luat în vizor, mai nou, este colonul. Şi, toate drumurile către informaţii utile duc la… detoxifiere. O fi bine? O fi rău? Medicii spun că detoxifierea îmbolnăvește.

Chiar trebuie curăţat colonul?

Înainte de toate, trebuie subliniat că ficatul este principalul responsabil pentru filtrarea toxinelor. Una dintre funcţiile lui este cea de filtrare şi purificare a sângelui de tot ce vine către el din tractul digestiv. Prin urmare, termenul de detoxifiere în sine este o mare păcăleală. Căci maşinăria aceasta extrem de complexă, căreia îi spunem noi organism, ştie foarte bine ce are de făcut. Dacă este ajutată benefic.

Invocând practici medicale străvechi, o mulţime de preparate pretind că deţin secretul curăţării perfecte a intestinelor. Și, în special, a colonului. Pe de altă parte, terapiile alternative, tehnicile şi practicile orientale recomandă clisma. În special cea cu cafea. Ca procedeu absolut necesar pentru o stare de bine ideală. Acestea fiind spuse, orice om, pe care tranzitul intestinal lent, balonările frecvente şi constipaţia l-au adus la disperare, ajunge să apeleze la metode de detoxifiere. Și crede că va scăpa de chin. Din nefericire, nu oricine se poate „juca” la infinit cu propria sănătate.

Constipaţia e un inamic

Din cauza poluării, a alimentaţiei complet nesănătoase, a lipsei de mişcare şi de fibre, sistemul nostru digestiv e tot mai solicitat. Iar colonul devine astfel groapa de gunoi a organismului. Constipaţia face ca toxinele să nu fie eliminate la timp, să petreacă ceva vreme în colon, afectând astfel alte organe interne. Şi apariţia bolilor de piele este favorizată. Totuşi, forţarea evacuării toxinelor nu e recomandată, căci distruge flora bacteriană intestinală şi, implicit, sistemul imunitar. Prin urmare, trebuie luată serios în considerare reglarea tranzitului intestinal prin alimentație şi mişcare, așa încât deșeurile rămase în urma digestiei să fie eliminate din organism. Iar când acest proces nu mai are loc în mod natural, se impun analize care să verifice starea generală a organismului şi, cu precădere, cea a ficatului.

Detoxifierea îmbolnăvește. Trupul ştie să scape de gunoaie

„E plin de reclame la produse pentru „curăţirea” colonului, „naturale” sau „naturiste”, „fără efecte secundare”, „utilizate în toată lumea”. Argumentele sunt aiuritoare pentru orice minte normală. Am făcut mii de colonoscopii, chiar şi la bolnavi prost pregătiţi (în urgenţă) şi NICIODATĂ nu am văzut un colon cu kilograme de materii fecale lipite pe pereţi! Dat fiind că mucoasa intestinală secretă mulţi litri de lichide zilnic, care spală pereţii, nu au cum să stea lipite materiile fecale. Acestea sunt fluide pe tot parcursul intestinului gros, iar în caz de constipaţie se întăresc în rect, dar nici acolo nu sunt lipite pe intestin.

Odată cu evacuarea forţată a materiilor fecale, în scop de „curăţire”, se evacuează şi flora bacteriană normală a intestinului, care apoi trebuie repopulat. După un tratament cu antibiotice, când flora intestinală e afectată, trebuie luni de eforturi pentru a o readuce la normal. Dacă tot doreşti să-ţi curăţi intestinul, poţi foarte bine s-o faci cu 1 kg de pere.”, spune dr. Alecse Valerian Diţoiu, medic primar boli interne şi gastroenterologie, Institutul Fundeni, Bucureşti, www.despreboli.ro

Sursa foto: Shutterstock