Căci astfel de semne pot anunţa o boală foarte gravă. Azi o pierdere uşoară de echilibru. Mâine simţi cum îţi joacă puţin privirea. Și ajungi, la o anumită vârstă, să dai piept cu una dintre cele mai perfide boli ale ochiului. Când deja e mult prea târziu. Şi asta pentru că glaucomul vine pe furiş. Se dezvoltă în timp, afectând nervul optic. Până reuşeşte să-i ia omului, pentru totdeauna, o avuţie de preţ: vederea. Ce se știe despre glaucom este prea puțin. Dar e foarte important să ne informăm și să mergem la medicul oftalmolog, măcar de două ori pe an.

O boală care nu doare

Pe vremuri, în popor, i se spunea “apa neagră”. Netratat, ochiul căpăta atunci o tentă argintie, ştearsă. Se presupunea că orbirea era cauzată de cataractă. În zilele noastre însă, ochiul bolnav arată aparent normal. Nu dă semne de afecţiune. Și singura metodă de a preveni declanşarea consecinţelor nefaste ale glaucomului este vizita periodică la oftalmolog. Este singurul care știe tot ce trebuie despre glaucom.

Potrivit Conf. Dr. Vasile Potop, Șeful Secției Clinice Oftalmologie II de la Spitalul Clinic de Urgențe Oftalmologice din București, după vârsta de 40 de ani, consultul medical este obligatoriu şi trebuie să fie cât se poate de amănunţit. Este o boală specială, cu evoluție lentă, care fură vederea, anual, la 8 milioane de oameni la nivel mondial și de care suferă cam 240.000 dintre români. „Dacă am trăi până la 120-130 de ani, am orbi cu toții, la un moment dat.”, spunea conf. dr. Vasile Potop, în cadrul conferinței organizate cu prilejul Săptămânii Mondiale a Glaucomului.

Cei care ştiu că există în familia lor antecedente de glaucom trebuie să se supună examinărilor periodice încă de la 20-25 de ani. Riscă să fie expuse acestei afecţiuni nemiloase şi persoanele care urmează tratamente cu steroizi, care suferă de diabet, de miopie severă sau de hipertensiune arterială. Şi presiunea intraoculară (PIO) mărită se numără printre principalii factori de risc. Pierderea vederii evoluează foarte lent. Unele persoane fiind capabile să citească literele de pe panoul de control până în ultimele stadii ale bolii, înainte de orbire.

Cum afli despre glaucom?

Foarte important de ştiut este că un examen oftalmologic banal nu este suficient pentru depistarea glaucomului. Este necesară o consultaţie detaliată, care să includă atât măsurarea PIO, a acuităţii vizuale, cât şi examinarea nervului optic, a fundului de ochi şi a câmpului vizual periferic. Pentru aceasta, medicul va efectua mai întâi anamneza, apoi examenul fizic, constând în căutarea unor leziuni ale nervului optic, prin oftalmoscopie. Urmează gonioscopia, un examen pentru care se utilizează lentile speciale cu ajutorul cărora se verifică umoarea apoasă a ochiului.

Prin tonometrie se măsoară PIO, ale căror limite normale sunt cuprinse între 10 şi 10 si 21 mmHg. Cu ajutorul biomicroscopului se poate studia în detaliu interiorul globului ocular. Perimetria sau examinarea câmpului vizual ajută la determinarea capacităţii persoanei de a vedea obiectele în detaliu. Este o investigaţie scumpă, care necesită mult timp.

Dacă este diagnosticat la timp şi urmează un tratament adecvat, bolnavul îşi poate continua viaţa normal, fără a mai risca să orbească imediat. Există acum mai multe variante de tratament, constând în medicamente, picături, intervenţii cu laser sau chirurgicale. Toate sunt gratuite. Oricare dintre ele trebuie efectuate sub atenta supraveghere a medicului. O schimbare a stilului de viaţă contribuie şi ea la ameliorarea bolii printr-o dietă bogată în vitamine, lichide, sare.

Opticianul nu e oftalmolog

Așa cum tehnicianul dentar nu este medic stomatolog, nici opticianul sau optometristul nu este oftalmolog. Este bine să faci această diferență. Înainte de a te lăsa sedusă de ofertele tentante ale firmelor de optică și de a-ți achiziționa ochelarii de vedere la întâmplare. Pentru a-ți proteja vederea și a nu avea de suferit pe termen lung, la cea mai mică problemă e bine să treci pragul cabinetului oftalmologic. Și asta pentru că un astfel de consult este crucial pentru sănătatea ochilor tăi.

Este foarte adevărat că multe dintre magazinele care comercializează ochelari dețin aparatură pentru măsurarea dioptriilor. Iar unele dintre ele dispun și de câte un medic de specialitate. Însă numai măsurarea dioptriilor nu este suficientă pentru un consult. Iar prescrierea ochelarilor nu este deloc ușoară. Și, cum spuneam, glaucomul nu se poate depista cu aparatele de măsurat diptriile. Este indicat ca, după vârsta de 1 an, copiii să fie duși la oftalmolog, chiar dacă există sau nu antecedente de afecțiuni oculare în familie. Adulții ar trebui ca, măcar o dată pe an, să-și verifice vederea la un specialist.

Sursa foto: 123rf.com