CONȚINUT VIDEO LIBERTATEA PENTRU FEMEI

Coronavirusul face ravagii în întreaga lume. Peste un milion de oameni au fost infectați cu acest virus, iar peste 75.000 de oameni și-au pierdut viața. În tot mai multe țări oamenii stau izolați în case pentru a evita infectarea, iar medicii și oamenii de știință încearcă din răsputeri să găsească un tratament care să stopeze această pandemie. Însă, o nouă descoperire ne dă speranțe.  Vaccinul TBC ar putea fi un aliat în lupta împotriva coronavirusului.

În România, vaccinul este inclus acum în schema obligatorie şi se face bebeluşilor la externarea din maternitate. Până în anii 90, vaccinul se făcea în rapel până la 7 ani, iar cei mai mulţi oameni au rămas cu o cicatrice în formă de floare pe mâna stângă.

„În acest moment, există două tipuri de vaccin BCG, care sunt discutate ca fiind posibile variante de stimulare nespecifică a imunităţii. Vechiul vaccin BCG care ar produce o stimulare nespecifică. Adică, activa imunitatea, dar nu specific pentru coronavirus. Însă ar proteja organismul de a dezvolta forme de infecţie severe care să necesite asistenţă în terapie intensivă”, a declarat  Beatrice Mahler, medic pneumolog la Institutul Marius Nasta:

 

Managerul Institutului Marius Nasta, dr. Beatrice Mahler, a anunţat că vaccinul pentru tuberculoză este în faza a treia a testării împotriva coronavirusului.

 

„E în discuție utilizarea unei forme a vaccinului antituberculoză (BCG). Noi îl folosim astăzi în România pentru vaccinarea copiilor care nu sunt infectați cu tuberculoză. Această formă de vaccin este în testare în faza a treia, începând de anul trecut, din luna octombrie. S-a început testarea pe grupe de vârste și s-a propus retestarea categoriilor de persoane care nu sunt infectate, dar sunt adulți. În acest moment se testează doar copiii. Acest vaccin asigură imunitate nespecifică, însă poate să crească apărarea locală a plămânului și, astfel, formele de infecție cu coronavirus să fie mai puțin agresive”, a explicat Beatrice Mahler la Antena 3.

 

O echipă de cercetători olandezi, din care face parte şi un expert în boli infecţioase român, a asociat numărul mare de cazuri grave tocmai cu lipsa unui program naţional de vaccinare contra TBC. Este cazul Italiei, Olandei, Spaniei sau Statelor Unite ale Americii, ţări care nu au în schema obligatorie vaccinul BCG. Studiul este însă în desfăşurare şi la el participă 1.000 de profesionişti din sănătate – 500 primesc vaccinul, iar 500 un placebo.

„Noi trebuie să ne gândim la faptul că rapelul de vaccinare BCG nu s-a făcut la vârsta adultă, puteam să-l aplicăm şi persoanelor adulte, care nu erau infectate. Vom vedea dacă România va avea mai puţine cazuri severe şi decese mai puţine, pentru că formele severe înseamnă risc de deces mare”, a mai precizat Beatrice Mahler.

Până la finalul studiului, experţii rămân prudenţi şi nu se pronunţă ferm asupra efectului de „scut” împotriva noului coronavirus.