Știm cu toții că ceaiul în general calmează și relaxează, dar ceaiul de mentă în special este extrem de util pentru sănătatea noastră.

Beneficiile ceaiului de mentă:

Îmbunătățește digestia

Ceaiul de mentă este folosit din cele mai vechi timpuri pentru tratarea problemelor digestive și gastrointestinale. Printre beneficiile ceaiului de mentă se numără rolul său carminativ, ceea ce înseamnă că ajută la reducerea gazelor, a balonării și a crampelor abdominale. Acest ceai stimulează de asemenea producția de bilă, contribuind la realizarea unei bune digestii. Ceaiul de mentă are și rol calmant, reducând durerile abdominale. Acționând asupra mușchilor netezi ai tractului digestiv, acesta tratează diareea, sindromul de colon iritabil și constipația.

Elimină mirosul neplăcut al gurii

Aroma puternic mentolată a ceaiului de mentă și rolul său antibacterian fac din acesta unul dintre cei mai eficienți înlocuitor pentru apa de gură. Fiind antibacterian, ceaiul de mentă distruge germenii care pot conduce la halenă (halitoză). În plus, mentolul conținut conferă în mod natural respirației o notă proaspătă și răcoritoare. Bea zilnic ceai de mentă pentru a scăpa de mirosul neplăcut al gurii.

Scade febra

De obicei, ni se recomandă ceai de tei cu miere și lămâie atunci când suntem răciți, dar știai că ceaiul de mentă te poate ajuta să scapi de febră? O cană fierbinte de ceai de mentă poate avea acest efect. Iată de ce: lichidul fierbinte produce transpirație, iar mentolul din ceai răcorește corpul la interior. Astfel, febra este scăzută și inflamația este diminuată. Prin urmare, data viitoare când ai o răceală, apelează la ceaiul de mentă în loc de cel de tei.

Te scapă de greață

Greața este foarte neplăcută și poate fi determinată de diverse cauze, printre care ceva ce am mâncat, extenuare, rău de mașină sau de avion. Printre beneficiile ceaiului de mentă se numără rolul său antispasmodic, acesta reducând riscul de greață și vomismente. În plus, reduce durerile de stomac și starea de rău asociate cu deplasarea cu mijloacele de transport. Având totodată rol antiinflamator, ceaiul de mentă, poate calma stomacul. Așadar, bea ceai de mentă atunci când îți e greață sau înainte să pleci într-o călătorie mai lungă.

Are rol antistres

Calitățile sedative și antispasmodice ale mentolului din compoziția ceaiului de mentă conferă acestuia din urmă rolul calmant deosebit și de reducere a stresului. După cum am mai menționat, ceaiul de mentă este antiinflamator, reducând tensiunea sangvină. Cu o ceașcă fierbinte din acest ceai în mână, te poți relaxa și poți uita de toate grijile. Acesta este și unul dintre motivele pentru care uleiul esențial de mentă este adesea folosit în aromaterapie pentru relaxare.

Beneficiile ceaiului de mentă sunt mult mai numeroase, acesta ajutând la slăbit prin reducerea apetitului, la ușurarea respirației sau la stimularea sistemului imunitar. Prin urmare, îți recomandăm să bei cât mai des câte o ceașcă fierbinte de ceai de mentă.

Foto: Pixabay