Depresia la pacientul oncologic este o tulburare comună. În rândurile pacienților diagnosticați cu cancer, este de 2 – 3 ori mai frecventă. Conform statisticilor, cel putin 1 pacient din 4 este atins de această afecțiune în timpul tratamentului pentru cancer.

De ce apare depresia la pacientul oncologic

Problematica psihologică a pacientului oncologic este determinată de numeroşi factori. De la şocul diagnosticului, procesul înţelegerii părţii medicale, teamă de moarte, procesul interior transformator în care multe din valorile anterioare şi credinţe se schimbă, până la traumele emoţionale nerezolvate care au generat apariţia bolii şi anxietatea. Care afectează sistemul neuro-endocrin al organismului. Și au ca rezultat creşterea hormonilor de stres şi scăderea imunităţii. Totodată, boala generează efecte psihologice negative şi în rândul familiei sau aparţinătorilor pacientului.

Așa este sunt distresul, riscul pierderii membrului familiei, relaţionare deficitară prin comunicare, compătimire, neînţelegerea şi neînsuşirea rolului de suport de care bolnavul are nevoie în perioada de recuperare. Cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii, Amethyst Radiotherapy, specializat în radioterapie oncologică, se alătură campaniei globale de luptă împotriva depresiei, dorind să informeze asupra incidenţei acestei boli în rândul pacienţilor oncologici şi asupra opţiunilor de tratament disponibile.  Amethyst este prima clinică din România de radioterapie unde au fost incluse, în mod gratuit, şedinţa iniţială de psihoterapie şi activitatea terapeutică în grupurile de suport pentru pacienţi şi familiile lor.

Cine iese învingător?

“În cazul bolnavului oncologic, factorul psihologic face diferenţa dintre abandonarea luptei sau menţinerea şi câştigarea ei. De aceea, suportul psihologic de specialitate este indicat încă de la comunicarea diagnosticului. Cu această ocazie, vrem să reamintim pacienţilor care luptă cu această boală că nu sunt singuri. Și că această provocare poate fi una temporară. Dacă apelează din timp la suport psihologic. În cadrul centrelor Amethyst din Bucureşti şi Cluj, 95% dintre pacienţi aleg să acceseze terapiile psihologice de suport individual şi de grup. Iar acestea sunt resimţite ca fiind eficiente într-o proporţie covârşitoare. Pacientele reuşesc să verbalizeze mai deschis şi nuanţat trăirile, în timp ce pacienţii bărbaţi sunt mai reţinuţi în a-şi descrie emoţiile, sentimentele şi traumele.” a declarat Adina Moraru, Psiholog clinician-Psihoterapeut în cadrul Amethyst.

Activitatea terapeutică în cadrul grupurilor de suport pentru pacienţi şi familiile lor oferă acestora numeroase beneficii, de la sfaturi şi informaţii de la persoane care au trecut prin situaţii asemănătoare, reducerea stresului, depresiei şi anxietăţii, dezvoltarea unei viziuni mai clare despre paşii de urmat, compararea unor informaţii despre resurse, cum ar fi doctori, clinici, tipuri de tratamente şi opţiuni alternative, până la învăţarea autohipnozei pentru gestionarea durerii, psiho-terapia prin relaxare, imagerie şi hipnoză ericksoniană, acces la informaţii utile şi materiale educaţionale de ultimă oră, atât la nivel naţional, cât şi internaţional, dar şi oportunități de a-ţi folosi cunoaşterea, înţelepciunea şi experienţa pentru a ajuta şi alte persoane – toate acestea conducând la creşterea calităţii vieţii pacientului.

Sursa foto: 123rf.com