Depresia în perioada pe care o traversăm este ciudată. În general, te transformă. Fără vlagă, cu privirea pierdută, uşor de enervat, cu multă tristeţe în suflet… Uneori ți se spune că ai picat în „butoiul cu melancolie” sau că „ți s-au înecat corăbiile”. Pesimismul e principala caracteristică şi dă senzaţia că ai îmbătrânit brusc. Te regăseşti în descriere sau ştii pe cineva într-o astfel de situaţie? S-ar putea să fie de vină depresia în perioada pandemiei și nu numai.

De ce e periculoasă depresia în perioada actuală

Cel puţin o dată în viaţă, într-o măsură mai mare sau mai mică, stările depresive ne afectează pe toţi. Potrivit specialiştilor, depresia se situează pe locul doi în clasamentul celor mai des întâlnite afecţiuni medicale, după hipertensiune. Cel puţin un pacient din 10 suferă de această boală. Din nefericire, majoriteatea cazurilor trec neobservate.

Mai grav însă e că, dacă durează mai mult de 14 zile, se transformă. Ia o formă severă, numită în termeni de specialitate depresie majoră. Iar efectele pot fi devastatoare. Poate provoca tulburări ale funcţiilor normale ale organismului, precum hrănirea, somnul, nivelul de activitate fizică, capacitatea de concentrare. Dacă nu este depistată şi tratată la timp, poate duce chiar la deces.

Depresia nu e o impresie

Specialiștii numesc depresia „boala secolului”. Aproape 300 de milioane de oameni suferă de depresie la nivel mondial. Iar numărul celor care se sinucid ajunge la aproape 800.000, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. Numărul persoanelor nediagnosticate este însă mult mai mare. Motivul este simplu: depresia este privită în majoritatea situațiilor ca un moft sau ca o perioadă de tristețe care va trece. Dar nu trece!

„Vedem tot mai des persoane în depresie. Iar dacă vorbim despre pacienții cronici, în cazul lor, această stare este și mai accentuată. Chiar dacă multă lume crede că depresia este doar o stare proastă trecătoare și un moft, nu este așa. În această perioadă complicată de pandemie, lucrurile se agravează. Am demarat campania „Depresie, nu impresie” pentru a ajuta oamenii să înțeleagă că depresia este o afecțiune serioasă. Iar cei care se confruntă cu ea au nevoie de ajutor. În plus, autoritățile ar trebui să susțină și să deconteze terapia psihologică pentru depresie.”, spune Radu Gănescu, președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților Cronici din România.

Prejudecățile fac rău

Depresia vine la pachet cu mai multe prejudecăți:

  • Multe persoane care suferă de depresie au impresia că nu sunt în stare de nimic.
  • În necunoștință de cauză, mulți oameni folosesc greșit termenul „depresie” și sunt ”deprimați” dacă pierd un meci de fotbal, dacă nu le stau bine hainele, dacă li s-a rupt o unghie sau dacă nu mai au ketchup în frigider.
  • Apropiații celor care suferă de depresie au impresia că această tristețe este un alint, un moft sau un capriciu și vor doar să fie în centrul atenției.

Ca parte componentă a campaniei este și lansarea unui grup pentru aparținătorii celor care suferă de depresie: Prieteni cu depresie. Depresia este o afecțiune reală și trebuie tratată cu terapie și, când e cazul, cu medicamente. „Oamenii nu vorbesc despre ea pentru că nu îi înțeleg gravitatea. Faptul că e nevăzută, nepalpabilă, face ca problema aceasta de sănătate să nu fie luată în serios.”, spune dr. Gabriel Diaconu, medic psihiatru.

Depresia în perioada pandemiei COVID-19

Pandemia de coronavirus poate fi extrem de stresantă pentru unii oameni. Pacienții cronici sunt mai afectați de stări de anxietate și chiar depresie din cauza izolării îndelungate și a accesului dificil la serviciile medicale.

Traversăm o perioadă dificilă și persoanele cu boli cronice sunt cele mai vulnerabile, fizic și emoțional. Atenție! Depresia nu este o glumă. Este important să apelăm la serviciile specialiștilor acum și în orice moment ne simțim depășiți de situație. În plus, dacă cineva apropiat nouă suferă de depresie, să nu ignorăm. Să nu avem impresia că e o stare care va trece la un moment dat. Ignoranța are consecințe grave.”, spune Radu Gănescu.

Sursa foto: Shutterstock