Cel puţin o dată în viaţă, într-o măsură mai mare sau mai mică, stările depresive ne afectează pe toţi. Potrivit specialiştilor, depresia se situează pe locul doi în clasamentul celor mai des întâlnite afecţiuni medicale, după hipertensiune, estimându-se că cel puţin un pacient din 10 suferă de această boală. Din nefericire, majoriteatea cazurilor trec neobservate. Mai grav însă, e faptul că dacă această afecţiune durează prea mult sau capătă o formă severă, numită în termini de specialitate depresie majoră, efectele ei pot fi devastatoare pentru pacient. Poate provoca tulburări ale funcţiilor normale ale organismului, precum hrănirea, somnul, nivelul de activitate fizică, capacitatea de concentrare. Dacă nu este depistată şi tratată la timp, poate duce chiar la deces. Studiile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii susţin că, pe lângă alte afecţiuni, depresia constituie cauza principală de reducere a timpului de lucru, pe plan mondial.
Cum recunoaştem depresia?
Ai fost deranjat adesea, în ultima perioadă, de sentimente de tristeţe, disperare sau descurajare? Ţi-ai pierdut interesul sau plăcerea faţă de activităţi obişnuite, ce altădată făceau obiectul pasiunii tale? Dacă ai răspuns afirmativ la aceste întrebări, e momentul să tragi un semnal de alarmă. Este neapărat necesar să te supui unui consult medical, căci e foarte posibil ca depresia să fie prezentă în viaţa ta.
Metode de tratament
Nu e cazul să intri în panică dacă afli că suferi de depresie. Este o afecţiune ce poate fi tratată. Numai că, pentru a scăpa de ea, nu trebuie să te numeri printre cei ce ignoră simptomele bolii şi ezită să ceară ajutorul specialiştilor. Numai medical este în măsură să te îndrume spre tratamentul adecvat. Iată care sunt cele mai obişnuite metode de tratare a depresiei:
-În primul rând, consilierea efectuată de un psiholog, psihiatru sau neurolog
-Medicamentele ajută la corectarea dezechilibrelor chimice de la nivelul creierului
-În cazuri speciale, se aplică atât tratamentul medicamentos, precum şi consilierea şi ajutarea pacientului pentru a face faţă problemelor şi crizelor vieţii sau a dependenţei de alcool ori droguri, acolo unde este necesar, cauze associate adesea cu depresia.
-Dat fiind că depresia este o afecţiune a psihicului, specialiştii consideră că unele cărţi îi ajută pe pacienţi să înţeleagă mai bine şi să armonizeze elementele sănătăţii mintale. Prin urmare, Biblia, studiată în profunzime, poate fi extrem de utilă.
-Grupele de sprijin şi consiliere psihologică, sub conducerea specialiştilor în managementul depresiei, sunt foarte eficiente.
-Voinţa este imperios necesară pentru identificarea gândurilor prea negative sau auto-critice şi dezvoltarea unor atitudini realiste, de acceptare de sine.
-Nu ezita să ceri ajutor membrilor familiei, apropiaţilor sau chiar preotului! Fărâmiţarea problemelor copleşitoare din prezent şi identificarea unor paşi concreţi de soluţionare a lor nu poate fi decât benefică.
-Activitatea fizică regulată, cum ar fi mersul pe jos în pas vioi timp de 30-45 de minute zilnic, este o metodă de tratament recunoscută şi eficientă, practicată de multă vreme.
-Programează-ţi activităţi plăcute, antrenante, în fiecare zi. Bucură-te de plăcerile vieţii!
-Nu trebuie ignorate nici virtuţile plantelor medicinale, precum Hypericum perforatum sau sunătoarea, ce par să aibă un efect semnificativ împotriva formelor medii de depresie.
Depresia şi bolile cardiovasculare
La femeile de peste 50 de ani, prezenţa depresiei se asociază cu riscul crescut de deces cauzat de bolile inimii. Cercetătorii au studiat legătura dintre depresie şi sănătatea inimii, ajungând la concluzia că, dintr-un total de 93.676 femei, din grupul de studiu, aproape 16% au avut un nivel ridicat pe scala de măsurare a depresiei. Rata deceselor prin boli de inimă a fost, în consecinţă, cu 50% mai mare în rândul femeilor depresive. Această creştere a ratei mortalităţii asociate cu depresia s-a dovedit a nu ţine cont de vârstă, rasă, indice de masă corporală, nivel de activitate fizică şi alte situaţii ce influenţează de obicei factorii de risc. Dar identificarea depresiei ca factor de risc pentru bolile de inimă este o noutate. Nici măcar specialiştii nu pot explica de ce sau cum afectează depresia sănătatea inimii. Concluzia lor însă, este că aceste constatări sunt o dovadă puternică în ce priveşte existenţa unei legături strânse între depresie şi bolile inimii, fiind necesare mult mai multe studii suplimentare în acest domeniu. Este şi motivul pentru care medicii sunt încurajaţi să nu neglijeze potenţiala prezenţă a depresiei la pacienţii care suferă de boli de inimă şi să ia măsuri atunci când e necesar.
Care sunt cauzele depresiei?
-Predispoziţia genetică
-Transformări hormonale şi biochimice în interiorul organismului
-Stres în exces, conflicte şi abuzuri
-Pierderea cuiva drag, izolare, traume emoţionale
-Boală, durere, probleme neurologice
Sursa foto: pixabay.com