Citește și: Guturaiul psihiatriei e în aer. Ai grijă să nu te molipsești!

Riscurile de dependenţă asociate acestei afecţiuni vor fi incluse în cea de-a 11-a ediţie actualizată a Clasificării Internaţionale a Bolilor şi Problemelor de Sănătate (ICD-11), ce va publicată în luna iunie, a anunţat purtătorul de cuvânt al OMS, Tarik Jasarevic. Definiţia actuală pentru „gaming disorder” precizează că această afecţiune reprezintă „un comportament asociat jocurilor video pe internet sau offline”, care se caracterizează printr-o „pierdere a controlului asupra jocului, o prioritate ridicată acordată jocului în raport cu alte activităţi, până la punctul în care acesta prevalează în faţa altor centre de interes”, a explicat Tarik Jasarevic. Printre celelalte simptome ale afecţiunii figurează „continuarea şi creşterea activităţii jocului, în ciuda apariţiei consecinţelor negative”.

Diagnosticarea dependenței de jocuri video durează un an

Potrivit experţilor OMS, o persoană trebuie să prezinte un nivel anormal de dependenţă faţă de jocuri timp de cel puţin un an înainte de a putea fi diagnosticată cu această tulburare. Afecțiunea va fi inclusă în categoria „comportamentelor dependente”, a adăugat purtătorul de cuvânt al OMS.
În ciuda absenţei statisticilor globale, „experţii din domeniul sănătăţii sunt de acord să spună că există o problemă” şi că apropiata includere a „gaming disorder” în lista ICD-11 reprezintă o etapă „potrivită”, a afirmat Tarik Jasarevic. „Există oameni care solicită ajutor”, a adăugat el, notând faptul că recunoaşterea oficială a afecţiunii va contribui la demararea unor noi cercetări şi la alocarea unor noi resurse pentru a combate această problemă medicală.

Au murit tineri după ce au jucat non stop mai multe ore jocuri video

ICD este un sistem utilizat de cadrele medicale din toată lumea şi serveşte ca standard internaţional pentru definirea problemelor de sănătate şi a afecţiunilor. În ultimii ani s-a înregistrat o creştere a numărului de cazuri de morţi subite şi de simptome fizice asociate jocurilor pe calculator.
În 2014, o femeie de 27 de ani din China a decedat subit după ce s-a jucat pe calculator timp de zece ore fără întrerupere. În 2015, un tânăr în vârstă de 17 ani din Rusia a decedat după ce a intrat în comă în timp ce se juca pe computer. Conform relatărilor familiei, el ar fi jucat jocuri video aproape continuu timp de 22 de zile, întrerupându-se doar pentru a dormi şi a mânca.

Citește și: