Simptomele demenței se pot ameliora prin tratament. Însă majoritatea bolilor ce cauzează demența sunt incurabile. Dintre ele, cea mai cunoscută și frecventă este boala Alzheimer. Este prezentă la 60-80% dintre pacienții ce suferă de demență.  Însa mai există încă vreo 50 de alte tipuri de demență. Dintre acestea, cel mai des întâlnite ne sunt prezentate de Dr. Cristina Lupu, medic neurolog ]n cadrul clinicii Neuroaxis:

Demența vasculară

Este a doua forma de dementa dupa Alzheimer, ca raspandire, si este cauzata de lipsa unui flux sangvin adecvat catre creier. Vine in general odata cu inaintarea in varsta si este legata de ateroscleroza cerebrala cu afectare de vase mici cerebrale sau accidente  vascular cerebrale in zone stategice ale creierului.

Simptomele dementei vasculare se pot instala lent sau rapid, depinzand de cauza bolii. In general, primele semne sunt confuzie si dezorientare, insa ulterior pacientii au mai probleme in a duce treburi la bun sfarsit sau in a se concentra pentru o perioada mai lunga de timp. In unele situatii, apar probleme de vedere, sau chiar halucinatii.

Demența cu Corpi Lewy

Aceasta forma de dementa este provocata de depozite de proteine in celulele nervoase, ce cauzeaza intreruperea mesajelor chimice catre creier, cauzand pierderi de memorie si dezorientare.

Alte simptome ale dementei cu corpi Lewy sunt halucinatiile, insomniile, sau adormirea brusca in timpul zilei. De asemenea, pot sa asocieze si alte manifestari neurologice cum ar fi parkinsonism , cu lentoare in miscare, rigiditate apendiculara sau tremor

Demența frontotemporală

Cunoscuta si ca boala Pick, este un termen generic pentru mai multe tipuri de dementa, ce au in comun afectarea partilor frontale si laterale ale creierului, zone ce controleaza limbajul si comportamentul.

Poate aparea de la varsta relativ tanara de 45 de ani si are in general ca efecte eliminarea inhibitiilor si a motivatiei, precum si uitarea semnificatiei unor cuvinte simple.

Boala Creutzfeldt-Jakob

Una dintre cele mai rare forme de dementa, cu o persoana dintr-un milion fiind diagnosticata anual. Desi are simptome comune cu alte tipuri de dementa, cum ar fi stari psihice negative, confuzie sau pierderea memoriei, este o forma foarte grava si majoritatea pacientilor decedeaza in maxim un an de la diagnostic.

Sindromul Wernicke-Korsakoff

Acest sindrom reprezinta doua afectiuni separate, ce sunt in general grupate impreuna. Desi, tehnic vorbind, nu reprezinta o forma de dementa, deseori este clasificata astfel din cauza simptomelor comune.

Se caracterizeaza in fazele timpurii prin sangerari in partile inferioare ale creierului, cauzate de o lipsa de vitamina B-1. Aceasta faza este numita boala Wernicke si are ca simptome viziunea neclara si lipsa de coordonare musculara. Pe masura ce boala avanseaza, simptomele scad in intensitate, in loc instalandu-se sindromul Korsakoff. In general, acesta cauzeaza probleme cu analizarea informatiei si cu memoria.

Sursa foto: Shutterstock