Din cauza vieții tot mai agitate, a programului de lucru prelungit, a alimentației pe fugă, a sedentarismului, tot mai mulți dintre noi se confruntă cu probleme de sănătate. În caz că nu știai, mineralele reprezintă patru procente din greutatea corpului și se elimină zilnic prin activitatea rinichilor. Dacă nu sunt asimilate în cantitatea necesară, atunci pot provoca tulburări destul de grave.

Cum se manifestă deficiențele nutritive

Carențele de elemente nutritive sunt tot mai frecvente. Iată cum poți recunoaște unele dintre ele, doar analizându-ți părțile corpului. Spre exemplu, recidiva polipilor nazali poate fi dată de o formă de alergie la salicilați, iar problemele cardiace, inclusiv pulsul neregulat și hipertensiunea, sunt cauzate de deficitul de magneziu și de vitamină Q10.

1.Mâinile

Dacă sunt reci, arată un deficit de magneziu, posibilitatea prezenței unei hipotiroidii, a oboselii cronice cu ritm cardiac scăzut. Unghiile cu pete albe și denivelări, fragile și casante, pot arăta carențe de vitamine B și lipsa de fier sau zinc. Striațiile de pe unghii indică lipsa de zinc. Palmele cu tentă gălbuie pot sugera un surplus de betacaroten.

2.Pielea

Vergeturile indică o carență de zinc, în vreme ce pielea foarte uscată, care se descuamează, cu foliculi de păr crescuți sub ea și cu o nuanță roșiatică pot anunța derficitul de vitamină C. Hipercheratoza foliculară, care îngroașă pielea și o face solzoasă, arată carența de vitamină A. Sângerările spontane la nivelul pielii pot indica lipsa vitaminelor C sau K. Coatele aspre, cu pielea cornoasă, arată deficitul de acizi grași esențiali. Tenul gras, roșiatic, arată carența de vitamină B12, iar dermatita seboreică, lipsa de vitamină B6.

3.Gura

Buzele crăpate vorbesc despre o carență de vitamină B12, în timp ce limba cu fisuri, albicioasă, indică lipsa de fier. Aftele dureroase indică absența acidului folic, iar durerile limbii iritate pot arăta deficitul de vitamină B3 sau B2.

4.Ochii

Apariția catarctei este adesea asociată cu lipsa de crom sau cu prezența în exces a radicalilor liberi. Persoanele cu ochi albaștri, cărora le-a încărunțit părul prematur, au deficit de vitamina B12, o caracteristică a anemiei pernicioase.

Uite o lista cu alimente bogate in fier, care te ajuta sa scapi de anemie!

5.Gâtul

Îngroșarea gâtului și apariția gușei pot indica un deficit de iod, hipotiroidia.

6.Picioarele

Apariția crampelor musculare, așa-numiții cârcei, precum și trosniturile care apal la nivelul articulațiilor de la genunchi pot indica deficitul de magneziu.

Suplimentele nutritive pot face rău

,,Sunt situaţii în care este nevoie de vitaminele K, D şi de calciu, foarte important în metabolizarea corectă, eficientă a vitaminei D. Procesul creşterii şi activitatea intensă implică un consum caloric crescut şi astfel, uneori, cei mici au nevoie de vitamine. Dar sunt atât de multe lucruri de analizat, încât numai medicii pot determina dacă e nevoie de suplimente. Când hrana e diversificată și suntem activi, nu avem nevoie de suplimente. În condiţii de boală, suplimentele vitaminice trebuie alese doar de medic. Doar el ar putea şti că utilizarea substanţelor antitermice necesită şi o suplimentare de vitamine din grupul celor antioxidante, cum este vitamina C.”, spune Dr. Evelina Moraru, pediatru, Spitalul Clinic de Urgenţă „Sfânta Maria”, Iaşi. Studii recente arată că excesul de suplimente poate cauza cancer, iar cercetătorii atrag atenția că luând nutrienți de capul nostru e ca și cum am juca ruleta rusească cu propria noastră sănătate.

Sursa foto: 123rf.com