Dar v-ați întrebat vreodată cât de riscant este acest gest pentru sănătatea oaselor? Sau ce se întâmplă cu adevărat în organism atunci când ne trosnim articulațiile? Haideți să aflăm!
Ce se întâmplă în organism când trosnesc oasele
Sunetul specific de trosnire a articulaților, un fel de pocnet de scurtă durată, este cauzat de acumularea de lichid sinovial în spațiile dintre articulații. Acest lichid trebuie eliberat periodic astfel încât articulațiile să devină din nou flexibile și să nu cauzeze disconfort. Problemele articulare apar atunci când acest lichid sinovial este în cantități mult prea mici, cauzând înțepenire, durere și tumefiere.
Atunci când îți întinzi mâna sau piciorul, se creează mici spații în interiorul lichidului sinovial, care se transformă în bule ce, ulterior, se sparg și duc la apariția pocnetului articulațiilor. Pentru ca aceste bule să se formeze din nou, este nevoie să aștepți cel puțin 20 de minute. Așa se explică faptul că nu ne putem trosni degetele, mâna sau glezna la fiecare 5 minute.
Dacă te întrebi de ce trosnesc articulațiile atunci când te ridici rapid de pe scaun sau din pat, ei bine, explicația e simplă: zgomotul este dat de tendoanele care alunecă între articulații sau pe deasupra mușchilor.
Este periculos să-mi trosnesc articulațiile?
Întrebarea pe care multă lume și-o pune este următoarea: este trosnirea articulațiilor periculoasă pentru sănătatea oaselor? Mulți cred că acest gest crește riscul de afecțiuni articulare, însă studiile în domeniu nu sunt tocmai concludente în această privință.
Un exemplu inedit este cel al unui bărbat din Californa, Donald Unger, care, vreme de 60 de ani, și-a trosnit doar articulațiile de la mâna dreaptă, pentru a afla dacă acest obicei crește riscul de artrită, scrie
DailyMail.co.uk. Concluzia bărbatului, după 60 de ani în care și-a trosnit doar articulațiile de la o mână: nu a făcut artrită. Totuși, un studiu realizat în anii 1990, publicat ulterior în revista
Annuals of the Rheumatic Diseases, a descoperit că trosnirea frecventă a articulațiilor poate duce la o diminuare a funcțiilor articulare, precum și la tremor.
Așadar, dacă îți trosnești oasele des, nu ești automat încadrată în categoria persoanelor la risc de boli articulare, dar nici nu este un gest inofensiv, putând cauza diverse simptome neplăcute.