Abia în ultimii ani, românii au început să folosească bucuiocul la prepararea mâncărurilor în stil mediteranean. În continuare, românii din mediul rural nu știu de busuioc decât că e folosit de preoți în diverse ocazii și nici nu concep ca acesta să fie parte a vreunui fel de mâncare.  Însă, nefolosindu-l, ratăm o mulțime de beneficii pentru sănătate. Iată care sunt cele mai importante dintre acestea.

Citește și: Dependența de jocuri video, recunoscută oficial ca boală mintală

Combate inflamațiile și bacteriile

Busuiocul are proprietăți infinite: frunzele conţin compuşi antibacterieni și antiinflamatori, cum ar fi eugenolul, benefic pentru cei care suferă de boli cronice intestinale inflamatorii, artrita reumatoidă, osteoartrita sau artroze, febră și alte inflamații. Uleiul esențial are proprietăți antibacteriene, fiind ideal pentru inhibarea bacteriilor patogene, cum ar fi Staphylococcus aureus, Shigella și Pseudomonas. Busuiocul are un conținut caloric scăzut, care conține multe substanţe nutritive esenţiale, minerale şi vitamine necesare pentru sănătatea organismului.

Potasiul în special, ajută la controlul ritmului cardiac, a tensiunii arteriale şi a nivelului de stres psihofizic, totodată fiind necesar şi pentru reglarea echilibrului apei în organism. Calciul conţinut în busuioc este benefic pentru sănătatea oaselor, fierul pentru formarea hemoglobinei,proteina care transportă oxigenul în sânge. Busuiocul este bogat şi în betacaroten, un antioxidant puternic care previne acumularea de colesterol pe pereții vaselor sangvine, prevenind riscul de infarct miocardic şi ateroscleroză. Zeaxantina previne degenerescenţa maculară.

Busuiocul e ”blindat” de vitamine esențiale

Busuiocul de asemenea este şi o adevărată sursă de vitamine. Conţine vitamina A, care protejează ochii și mucoasele menţine pielea sănătoasă; vitamina K, substanţă importantă în coagularea sângelui, având totodată şi un rol vital la întărirea oaselor. Mai conţine de asemenea vitaminele B1, B2, B3, C şi E. Fiind şi un produs antiinflamator, busuiocul este benefic în caz de inflamaţii intestinale, scăpându-ne de balonări, crampe la stomac, indigestie și flatulență. În plus, reduce oboseala mentală, ceea ce duce la mai multă claritate, reducând indeciziile şi ideile negative, durerile de cap şi oboseala generală. Presărat peste mâncare şi consumat crud, ajută la digestia alimentelor, sub formă de decoct sau infuzie, combate răceala, gripa, nervozitatea, neliniștea și crampele abdominale. Sub formă de ceai este bun pentru clătirea gurii şi a gâtului, ajutând la eliminarea respiraţiei urât mirositoare, în timp ce distilat în apă, devine un tonic eficient pentru pielea feței.

Citește și: