Prima cauză pe listă la care te-ai putea gândi este menopauza, perioadă care se manifestă prin valuri de căldură și transpirații nocturne cauzate de fluctuațiile hormonale, dar există și alte cauze. Iată ce poate ascunde transpirația în exces după 40 de ani!

De ce transpiri abundent? Medicamentele pot fi de vină!

Unele medicamente pot avea reacții adverse, printre care și transpirația excesivă. Analgezicele, pastilele pentru tensiune și antidepresivele pot da adesea acest simptom neplăcut. Potrivit National Center for Health Statistics, un sfert dintre femeile cu vârste între 40 și 50 de ani iau medicamente împotriva depresiei, iar majoritatea dintre acestea acuză transpirația abundentă. Aici poți găsi o listă completă cu medicamentele care pot cauza transpirație excesivă.

O altă cauză a transpirației excesive poate fi diabetul. Scăderea glicemiei, greutatea în exces și sedentarismul pot duce la rezistență la insulină, fenomen care favorizează instalarea diabetului de tip 2. Dacă ții sub control glicemia, cu siguranță transpirația nu îți va mai face probleme.

Boli tiroidiene și infecții

Hipertiroidismul, adică tiroida care produce prea mulți hormoni, poate accelera metabolismul, ducând la scădere în greutate, bătăi ale inimii neregulate și transpirație abundentă. Bolile tiroidiene afectează cu precădere femeile trecute de vârsta de 40 de ani și pot da simptome similare menopauzei.

De asemenea, o infecție în organism poate fi cauza pentru care transpiri abundent. Tuberculoza și osteomielita, o infecție gravă a oaselor, pot declanșa transpirația în exces, la fel și endocardita, o inflamație a valvelor inimii.

Tulburările de somn sunt și ele pe lista factorilor care pot cauza transpirație abundentă. În special apneea de somn dă acest simptom, din cauză că, în timpul somnului, căile aeriene se blochează și astfel respirația se oprește, obligând inima să pompeze mai mult sânge pentru a te menține în viață, ceea ce crește temperatura corpului și, implicit, favorizează apariția transpirației în exces.

În cazuri rare, transpirația abundentă poate fi un prim semn al limfomului, o formă gravă de cancer de sânge, mai ales dacă apar și simptome percum ganglioni limfatici măriți, slăbire bruscă, durere în piept și dificultăți de respirație.

Sursa foto: 123rf.com