Avem prostul obicei de a trece pragul cabinetului medical doar când ne aflăm în suferință. Atunci, avem pretenția ca medicul să repare ce am stricat, prin ignoranță, de-a lungul timpului. Și sânii nu sunt excluși. Așa se face că majoritatea celor cu neoplasm mamar, temutul cancer, ajung la medic într-un stadiu avansat al bolii. De ce, când putem preveni toate neplăcerile cu un simplu control.

E mai ușor să previi

Studiile arată că peste 70% dintre femei au dureri la nivelul sânilor. În general, acestea apar în perioadele menstruale, fiind considerate normale. Când, însă, își fac simțită prezența la un sân, necesită investigații detaliate și sunt semnale de alarmă, fie că este vorba despre noduli, fie despre tumori sau infecții. Femeile care au născut prima dată la o vârstă înaintată, care iau contraceptive orale și au o alimentație bogată în grăsimi și zaharuri sunt predispuse la a dezvolta cancer mamar. Persoanele cu mame, surori, fiice care au cancer mamar, cele care s-au confruntat cu forme benigne de cancer, femeile cu gene BRCA 1 sau 2 pozitive sunt expuse unui risc crescut. Iar 1 din 5 cazuri apare la vârste mai tinere de 50 de ani, procentul fiind în creștere. De aceea, toate femeile, după 20 de ani, trebuie să-și autoexamineze sânii lunar și să facă un control de rutină la medicul specialist, anual, chiar dacă nu prezintă niciun simptom. Examenul clinic de rutină efectuat de către senologi constă în ecografie mamară la femeile până în 40 de ani, completată de mamografia bilaterală, după această vârstă și chiar mai devreme, în cazuri speciale. Când medicul dorește să obțină o imagine mai detaliată asupra unor chisturi, noduli sau să facă diferența între formațiunile benigne și cele maligne, se efectuează sonoelastografia și puncția mamară.

Sânii la control!

„În România, foarte puține femei fac controale regulate. La noi nu există un program național de screening, ca în alte țări, care ajută la depistarea precoce a cancerului mamar. Acesta permite creşterea supravieţuirii şi un tratament conservator (scoaterea doar a zonei bolnave, nu a sânului în totalitate). Mamografia ca metodă de screening a dus la scăderea mortalitaţii cu 30%! În plus, un rezultat bun, adică negativ pentru cancer mamar, ofera linişte şi siguranţă până la următorul examen. Ştim că, dacă va apărea la un moment dat ceva, va fi descoperit într-un stadiu atât de incipient, încât vom avea şanse foarte mari să învingem această boală.”, spune Dr. Claudia Teodorescu, Medic primar radiologie și imagistică medicală, Donna Medical Center.

Sursa foto:thequestion.ru