Chiar nu poți rămâne indiferent când afli că au fost identificate cam 4000 de substanțe diferite, majoritatea extrem de nocive, în fumul de țigară. Iar cel toxic este gudronul, un complex de particule cancerigene, format din oxizi de nitrogen, monoxid de carbon, benzipren. Nicotina să zicem că nu e atât de rea, dar dă dependență, fiind recunoscută ca puternic stimulent neuroendocrin și ca sedativ. Cianura de hidrogen, amoniacul, metale precum arsenicul, plumbul și compușii radioactivi completează lista ingredientelor nocive.

Și totuși, continuăm

Cu excepția aspectului financiar, care le dă temă de gândire până și celor mai cu dare de mână dintre consumatorii de țigări, nu prea sunt motive clare care să determine oamenii să renunțe la acest viciu. Și ce dacă se îngălbenesc dinții și se strică? Există soluții pentru albirea lor și… trăiască stomatologii! Cât despre gustul neplăcut din gură, acesta dispare cu gumă de mestecat. Tusea trece cu sirop, pentru riduri există creme… Ba mai mult, cine e dispus să suporte kilogramele în plus acumulate după renunțarea la tutun? Și apoi, sunt atâția oameni care au fumat o viață întreagă și au murit fie de bătrânețe, fie din alte cauze, dar nu de la fumat li s-a tras. E drept că fumul le face rău celor din jur, care nu sunt obligați să inhaleze „noxele” fumătorilor. Dar s-a inventat țigara electronică, alternativa „sănătoasă”, fără gudron și fum, a celei obișnuite. Iată cum, orice-ar fi, se fumează în continuare. Și asta pentru că e foarte greu să ne recunoaștem dependența. Că fumăm țigări normale, că din aceea electronică, tot dependenți suntem. De aceea se și spune că fumatul este o boală în sine. Căci mulţi nu reuşesc să renunţe la ţigări decât sub supravegherea strictă a specialiștilor, iar alții o fa, dar cu multă suferință.

Fii pe fază!

Ei bine, nimic nu ne convinge să renunțăm la fumat. Totuși, e indicat să fim mereu în gardă. Căci, în timp, dependența de țigări, oricare ar fi ele, își spune cuvântul. Spre deosebire de cei care nu fumează, fumătorii peste 30 de ani fac de 5 ori mai multe infarcturi! Chiar dacă nu provoacă afecțiuni grave și chiar letale, în mod cert fumatul contribuie la agravarea și accelerarea evoluției lor. Modifică funcțiile organelor interne, digestia, crește riscul apariției bolilor intestinale, biliare, hepatice, afectează esofagul, agravează cancerul de col, accentuează ulcerul gastric sau duodenal. Mai mult, urâțește! „Oferă” un aspect obosit, cearcăne și pungi sub ochi, riduri adânci, ungii îngălbenite, păr rar, ten pământiu, negi și chiar cancer de piele, cataractă și psoriazis. Ca să nu mai punem la socoteală bolile pulmonare cronice obstructive, ateroscleroza coronariană, menopauza precoce, răgușeala și riscul de avort spontan! În plus, statisticile arată că în România 15 % dintre decese sunt cauzate de fumat.

Vrei cu adevărat să renunți la fumat?

“Peste 50% dintre pacienții care s-au înscris în Programul Naţional Stop Fumat nu au mai fumat la sfârşitului tratamentului şi consilierii psihologice de specialitate. Prin acest program întindem o mână celor care îşi doresc cu adevărat să renunţe la tutun. Programul include consiliere, linie telefonică gratuită, accesul la medicamente gratuite. Sunt singurele metode eficiente, validate de studii şi de experienţa milioanelor de fumători care s-au lăsat de tutun în ultimii 30 de ani.”, spune Dr. Magdalena Ciobanu, pneumolog la Institutul „Marius Nasta”, Coordonator Programul Național Stop Fumat, expert în controlul tutunului la OMS.

Sursa foto: shokalernoakhali.com