Că depresia nu e o toană de moment s-a aflat deja. Și se mai știe și că e o boală cu atât mai periculoasă cu cât interacționează cu alte afecțiuni și, netratată, poate da gânduri sinucigașe care, de multe ori, sunt și puse în practică. Iar recuperarea în urma unei depresii este un proces îndelungat și dificil.

De ce revine depresia? După un episod depresiv major, cei mai mulți dintre pacienți riscă să treacă din nou prin așa ceva, în funcție de severitatea simptomelor și a istoricului medical al fiecăruia. Din fericire, există metode prin care depresia poate fi împiedicată să-și facă din nou loc în viața noastră.

De ce revine depresia?

Una dintre marile greșeli este aceea de a opri administrarea tratamentului odată cu încetarea simptomelor bolii. Persoana depresivă nu mai merge la medic, nici la ședințele de terapie și se consideră vindecată. Or, încetarea tratamentului înainte de vreme face ca anumite stări care încă mocnesc, numite de specialiști simptome reziduale, să reizbucnească. Revin negativismul, pesimismul și privirea ațintită la partea goală a paharului. Cel ce suferă își vede doar defectele, eșecurile și aspectele neplăcute ale vieții. Tocmai această atitudine face ca depresia să reapară și să se instaleze din nou.

Așa o eviți

Înainte de toate, cel mai important este ca persoana depresivă să urmeze cu strictețe tratamentul prescris, să meargă periodic la control și să continuie ședințele de terapie, chiar dacă are impresia că se simte bine. Sănătatea întregului organism joacă un rol deosebit în îmbunătățirea calității vieții unei persoane care a suferit de depresie. Prin urmare, este necesar un regim alimentar adecvat, un program de mișcare și un somn regulat. Hrana cu conținut scăzut de grăsimi, dar bogată în omega-3 și acid folic poate influența pozitiv psihicul.

Este de preferat ca cel care a trecut deja prin depresie să participe la activități care-i fac plăcere, care îl motivează și înlătură emoțiile negative. Este important să evitați evenimentele sau situațiile care v-au adus în starea de depresie, să depistați din vreme simptomele care anunță instalarea depresiei, să solicitați sprijinul persoanelor dragi, apropiate și al specialistului. Familia și prietenii joacă un rol crucial, iar comunicarea este esențială în prevenirea reapariției depresiei. Bine de știut este și că, primăvara, anxietatea și depresia revin cu forțe proaspete, iar rata de suicid este crescută.

Atenție la semne!

„Atunci când apar manifestări psihice precum stări de tristețe, apatie, labilitate emoțională, iritabilitate, nervozitate, lipsă de energie, scădere sau creștere în greutate, tulburări de memorie și concentrare, stări de frică sau teamă, tulburări ale somnului, care persistă o perioadă de timp, au o intensitate semnificativă sau crescândă și afectează viața unei persoane, este necesară consultarea medicului de familie, care poate îndruma către medicul specialist.

Prezentarea cât mai timpurie la medicul psihiatru poate influența rapiditatea diagnosticării și tratării afecțiunii în cauză, prevenindu-se astfel o multitudine de complicații neplăcute.”, spune Dr. Dan Petru Roșu – psihiatru, www.depresiv.ro

Sursa foto: