Oftatul este o reacție firească a organismului, care ajută la menținerea bunei funcționări a plămânilor, dar poate ascunde și diverse probleme emoționale, cum ar fi stresul, depresia sau frustrarea. Află mai jos care sunt cauzele oftatului frecvent!

De ce oftez mereu? Oftatul te ține în viață!

Da, ai citit bine, oftatul chiar are un rol vital pentru organism. Fiecare oftat debutează ca respirația normală, dar la final i se adaugă încă un tip de respirație, ceva mai zgomotoasă. Pe parcursul zilei, această „dublă respirație” are loc la intervale de timp regulate. De ce?

„Pentru că plămânii sunt căptușiți cu sute de milioane de alveole, mici balonașe care se umflă de fiecare dată când inspiri. Aceste alveole au un rol important în organism, respectiv de a oxigena sângele, pe care inima îl pompează mai departe la celelalte organe vitale”, spune dr. Jack Feldman, profesor de neurobiologie la UCLA și autorul unui studiu recent privind acest gest banal, oftatul.

Când și când, aceste alveole se dezumflă și au nevoie de aer suplimentar pe care, ați ghicit, și-l procură prin intermediul oftatului. Fără să oftăm, aceste „balonașe” pulmonare nu s-ar oxigena corespunzător, iar noi nu am am respira corect, adaugă medicul.

Oftatul, un semn că ești prea stresată

Oftatul este văzut adesea ca o expresie a tristeții, epuizării sau eliberării de griji și apare spontan, o dată la câteva minute. Există însă și situații când oftatul devine mai frecvent: atunci când suntem stresați, nu avem suficient aer sau suferim de diverse tulburări mintale.

Sub influența stresului, întreg organismul, inclusiv creierul, este inundat cu un cocteil de hormoni și substanțe chimice care încearcă să ne țină sub control reacțiile. Acest proces dă semnalul de tip „luptă sau fugi”, un fenomen biologic apărut ca urmare a evoluției speciei umane, caracterizat prin accelerarea ritmului respirației, încordarea musculaturii și senzație de inimă care o ia la galop.

În același timp, stresul poate crește frecvența cu care oftăm, au descoperit oamenii de știință. Acest lucru se întâmplă, probabil, pentru că organismul, prin cel mai important organ, respectiv creierul, încearcă să te calmeze.

Oftatul îți „resetează” starea emoțională

Mulți consideră oftatul des drept o dovadă de plictiseală sau de frustrare (cum ar fi, de exemplu, oftatul cauzat de timpul care se scurge prea lent până la terminarea programului de lucru), însă savanții au altă teorie. Ei cred că oftatul dă un „shut down” stărilor conflictuale pe care le avem în noi înșine. Astfel, oftăm mai des atunci când știm că trebuie să renunțăm la ceva anume, când avem de-a face cu o decizie dificilă privind viitorul sau când acceptăm o situație care ne-a adus multe frământări interioare.

Fie că renunți la o speranță, la o idee, un obiect, o dorință sau chiar o frică, oftatul este calea prin care te resetezi emoțional. Așa că nu sunt motive de îngrijorare dacă te întrebi „De ce oftez mereu?”. Dar nu ar strica să fii mai împăcată cu tine, cu gândurile tale și să faci ceea ce te împlinește, fără să te complaci în situații care te stresează și îți fură liniștea mentală.

Sursa foto: 123rf.com