De ce nu e bine să te scobești în nas

Sinusurile sunt adesea „culcușul” în care se adăpostește una dintre cele mai periculoase bacterii, rezistentă la multe antibiotice din prezent – Staphylocossus aureus. Acești paraziți se hrănesc cu reziduuri și alți microbi aduși de mâinile tale murdare, atunci când te scobești în nas.

Drept urmare, căile respiratorii nazale s-ar putea irita sau infecta foarte ușor. Se întâmplă rareori, dar nu este imposibil să te alegi cu o infecție intracraniană din cauza bacteriilor pe care le introduci în nas și care ajung mai departe în sânge. Primele simptome ale unei astfel de infecții sunt roșeața apărută în jurul ochilor, umflăturile în diverse zone ale feței, letargia, durerile de cap resimțite doar când pui capul într-o anumită poziție și confuzia.

De asemenea, există riscul să provoci răni la nivelul mucoasei care căptușește nasul și, astfel, este favorizată sângerarea nazală.

Sângerările nazale abundente cauzate de leziunile la nivelul vaselor sangvine pot fi foarte periculoase, iar membrana din cavitatea nazală se vindecă destul de greu.

Îți curge sânge din nas? Iată ce trebuie să faci imediat!

Dacă obișnuiești să îți bagi degetele în nas, ar fi bine să renunți la acest obicei, pentru că virusurile, bacteriile și alte microrganisme localizate sub unghii pot ajunge ușor în fluxul sangvin, cauzând numeroase probleme de sănătate, mai ales în cazul persoanelor cu sistem imunitar slăbit sau în rândul copiilor.

Dacă simți nevoia să îți eliberezi căile nazale, suflă-ți nasul într-un șervețel de unică folosință și folosește spray-uri cu apă de mare dacă în interiorul nasului s-au dezvoltat depuneri solide, uscate, care te împiedică să respiri corect. Astfel de produse desfundă și curăță blând nările, evitându-se astfel răspândirea mucozităților în partea anterioară a gâtului, care favorizează instalarea tusei. De asemenea, spray-ul cu apă marină reface umiditatea naturală a nasului, combate uscăciunea cauzată de aerul condiționat și previne formarea de mucozități ce pot obstrucționa respirația.