Citește și: Ce spune culoarea urinei despre sănătatea ta

De ce miroase urina urât: 6 posibile cauze

Iată care sunt cele mai frecvente cauze ale mirosului neplăcut al urinei și când e cazul să te îngrijorezi:

Ești deshidratată

Dacă nu bei destulă apă, urina va avea o culoare mult mai închisă, iar mirosul va fi neplăcut.

„Atunci când enzima pepsină rupe legăturile peptidice, divizând proteinele în lanțuri polipeptidice mai mici, ia naștere un compus numit uree, care este eliminat prin urină”, declară medicul urolog Mehran Movassaghi.

Apa diluează ureea, așa că, dacă nu te hidratezi corect, urina va avea o concentrație mai ridicată de uree, ceea ce îi accentuează culoarea, dar și mirosul, care capătă un iz greu de amoniac. Nu sunt motive de îngrijorare; mirosul și culoarea urinei revin la normal odată ce te hidratezi corespunzător.

Ai mâncat anumite alimente

Mirosul urât al urinei poate fi și o consecință a anumitor alimente pe care le consumi. Cel mai cunoscut aliment despre care se știe că modifică mirosul urinei este sparanghelul. Potrivit unui studiu publicat în British Medical Journal, urina eliminată după consumul de sparanghel are un miros de sulf. De vină este tocmai un compus sulfuric care se găsește în sparanghel, dar și în usturoi, curry, varza de Bruxelles și schinduf.

Ai băut prea multă cafea

Dacă te întrebi de ce miroase urina urât, află că de vină poate fi și cafeaua consumată în exces. Cafeaua conține un compus numit cafeol, care este eliberat în timpul prăjirii, oferind cafelei acea aromă delicioasă. Acest compus este insolubil în apă, ceea ce înseamnă că rămâne intact pe măsură ce traversează sistemul digestiv și când este eliminat prin urină.

„Dacă bei multă cafea și prea puțină apă, concentrația de cafeol este mult mai ridicată, iar asta, în combinație cu nivelul crescut de uree, îi dă urinei un miros urât”, spune medicul urolog Adam Ramin.

Ai o infecție de tract urinar

Bacteriile care cauzează o infecție la nivelul tractului urinar pot modifica mirosul și culoarea urinei. De obicei, se simte un miros foarte puternic de amoniac sau ușor dulce. Dacă mirosul urât al urinei este cauzat de o infecție, cel mai probabil și culoarea se va modifica, devenind tulbure sau roșiatică.

Deoarece infecțiile sunt cauzate de regulă de bacterii, cel mai probabil tratamentul va consta în administrarea de antibiotice. Desigur, tratamentul trebuie urmat numai la indicația medicului!

Iei anumite suplimente

Unele vitamine, suplimente sau medicamente pot modifica mirosul și culoarea urinei. În special multivitaminele care conțin complexul de vitamine B au acest efect neplăcut. De asemenea, administrarea de antibiotice schimbă mirosul urinei, acesta căpătând un iz de mucegai, din cauza penicilinei, care este un derivat din mucegai. Efectele sunt însă reversibile, așa că, odată ce întrerupi tratamentul cu antibiotice, urina își va recăpăta culoarea și mirosul normale.

Suferi de o boală cu transmitere sexuală

Bolile cu transmitere sexuală ar putea fi răspunsul la întrebarea „De ce miroase urina urât?”. În special trichomoniaza, infecția cu Chlamydia și gonoreea se manifestă prin mirosul urât al urinei. Acest lucru se întâmplă deoarece organismul luptă cu producția în exces de amoniac, de care încearcă să scape prin intermediul urinei.

Citește și: 5 semne că suferi de o boală cu transmitere sexuală (BTS)

Când e cazul să mergi la medic

Mirosul neplăcut al urinei nu este un motiv suficient să te prezinți la medic, decât dacă acesta persistă o perioadă îndelungată și elimini posibilele cauze ce țin de stilul de viață menționate mai sus. Însă, atunci când mirosul urât este însoțit de alte simptome, precum urină tulbure sau cu urme de sânge, febră, frisoane, e cazul să programezi o consultație la medic. Astfel de simptome pot semnala o infecție gravă sau pietre la rinichi, care necesită tratament medical de specialitate.

Sursa foto: 123rf.com